U trendu

Berluskonijeva imperija sa decom – kome šta pripada i koliko vredi?

MILANO – Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (86), koji se nalazi u bolnici jer je primio hemoterapiju zbog leukemije, i njegova porodica, imaju imperiju vrednu sedam milijardi dolara, prema proceni „Forbsa“.

Italijanska „Republika“ je navela da je njegovo bogatstvo 3,5 milijardi evra i dala uvid koliko novca mu donose određene kompanije.

Berluskoni deli imperiju sa petoro dece – Pjerom Silviom, Luiđijem, Barbarom, Marinom i Eleonorom.

Danas, Marina i Pjer Silvio se nalaze na čelu investicionog fonda Fininvest i medijske kuće Mediaset, a podela imovine bi mogla da dovede Barbaru, Eleonoru i Luiđija u posed većine sredstava.

Berluskonijevi imaju udela u televiziji, fudbalu, štednim ulozima Italijana, poseduju tajkunske vile i još mnogo toga, a između ostalog, i tri mlaznjaka i jedan helikopter.

Iako su prošla zlatna vremena televizije, kada je samo kompanija Mediaset na berzi imala kapital od veći od 18 milijardi evra, 1999. godine, ekonomska imperija koju je stvorio Berluskoni ostaje i dalje poslovna grupacija prve klase čije granice nije uvek lako utvrditi, ističe italijanski list.

Fininvest holding iz 1978, je firma koja je velikim delom aktivna, a Berluskoniju ju je uvek postavljao u fokus i preduzetničkih i finansijskih inicijativa.

Fininvest ima kontrolno učešće u tri društva koja se sve zajedno kotriraju na berzi sa 2,8 milijardi evra.

Porodica Berluskoni ima i banku Mediolanum.

Fininvest je kontroliše sa gotovo 48 odsto i vredi na berzi 712 miliona evra.

Tu je izdavačka kuća Mondadori, simbol još jedne faze Berluskonijeve sage, a u čijem posedu se danas nalazi 50 izdavača, među njima su najpoznatiji Einauti i Ricoli.

Taj holding zadržava apsolutnu većinu ukupne tržisne vrednosti 273 miliona evra.

Berluskonijevo petoro dece već ima direktan udeo u Fininvestu, ali on, osnivač, uvek je čvrsto držao većinu, sa 61,2 odsto udela.

Najstarija ćerka Marina i brat Pjer Silvio poseduju po 7,65 odsto Fininvesta, dok Barbara, Eleonora i Luiđi, zajedno drže 21,42 odsto.

Čak i ako je Silvio rezervisao vođstvo Fininvesta (i Mondadorija) za Marinu i vođstvo Mediaseta za Pjer Silvija, buduće kontrolne strukture tek treba da se utvrde, dodaje „Republika“.

Hipotetički, ukoliko Berluskoni odluči da svojih 61,2 odsto podeli u jednakim delovima na svoje petoro dece, svako od njih bi dobilo dodatnih 12,24 odsto.

Barbara, Eleonora i Luiđi bi onda imali više od 58 odsto Fininvesta, dok bi Marina i Pjer Silvio na kraju imali po 19,9 odsto.

Kada bi se dve trećine paketa od 61,2 odsto podelile deci u jednakim delovima, bilansi bi se značajno promenili.

Barbara, Eleonora i Luiđi bi se zaustavili na oko 46 odsto, što je manje od apsolutne većine.

Berluskoni je u četvrtak dobro reagovao na hemoterapiju i proveo je mirnu noć u bolnici.

On je smešten na odeljenje intenzivne nege, a u međuvremenu je oboleo od zapalenja pluća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.