U trendu

Berzanska vrednost kompanije Nvidia porasla za hiljadu milijardi dolara ove godine

Cena akcija američkog proizvođača čipova Nvidia je skočila 92% ove godine, povećavajući tržišnu vrednost kompanije za više od hiljadu milijardi dolara. Ti brojevi su u četvrtak ponovo porasli pošto je kompanija objavila kvartalne rezultate bolje od očekivanih.

Ta firma je navela porast potražnje za njenim poluprovodnicima koji se koriste za napajanje sistema veštačke inteligencije ili AI aplikacije. Prihod kompanije je više nego utrostručen u poslednjem kvartalu u odnosu na isti period godinu dana ranije – piše agencija AP.

To je najnoviji znak da uzbuđenje oko veštačke inteligencije verovatno neće uskoro prestati. Nvidia koja se pozicionirala kao jedan od najistaknutijih igrača u AI ima impresivan rezultat.

Dobitak Nvidie ove godine je skoro jednak ukupnoj tržišnoj vrednosti Facebook-a i Instagram-a – matičnih Meta platformi. Sve u svemu, samo šest od 500 kompanija u S&P 500 ima tržišnu kapitalizaciju iznad 1,152 biliona dolara, uključujući Nvidiu.

Nvidia je ove godine prestigla je Amazon i Alphabet i postala treća najvrednija javna kompanija, iza Microsofta (3,2 biliona dolara) i Apple-a (2,927 biliona dolara). Ta kompanija je pre dve godine bila procenjena na „samo“ oko 418 milijardi dolara.

Nvidia je u sredu objavila da planira podelu deonica 10 prema jedan, što znači da će biti 10 puta više akcija, ali će cena svake biti bliža 100 dolara. Kompanija je saopštila da će svoje akcije uliniti dostupnijim zaposlenima i investitorima.

Prihod Nvidie za najnoviji fiskalni kvartal se više nego utrostručio na više od 7,2 milijarde dolara koliko je prijavljeno u istom periodu pre godinu dana.

Volstrit očekuje da će Nvidia ostvariti prihod od 117 milijardi dolara u fiskalnoj 2025. što bi bilo blizu udvostručenja njenih prihoda ove godinei više od četiri puta veće od prihoda prethodne.

Po analitičaru TKL, ukupna vrednost deonica Nvidie je procenjena na čak dve ipo hiljade milijardi dolara što je najviše u istoriji. Vrednija je od kompanija Tesla i Amazon zajedno, vrednija i od čitave nemačke berze u Frankfurtu, kao i berzi u Italiji i australiji – zajedno.

Nvidia je po veličini sada treća javna kompanija u svetu i svega 17% odsto zaostaje za Apple-om.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.