U trendu

Bez novih poskupljenja za domacinstva, morace za privredu

BEOGRAD – Član Nadzornog odbora EPS-a Aleksandar Gajić izjavio je danas da se ne očekuju restrikcije niti dodatna povećanja cene struje tokom zime, pored već najavljenog od septembra za 6,5 odsto za domaćinstva, ali da će verovatno morati da poskupi struja za privredu, pošto nije menjana.

„Za komercijalno tržište odnosno privredu verovatno će doći (do poskupljenja), pošto tu cena nije podizana. Verovatno će doći, a kada i koliko… , nismo napravili nikakvu analizu, nismo podneli zahtev“, rekao je Gajić za Tanjug.

Vlada je ranije donela odluku da cena struje za privredu i dalje ostane ograničena na 75 evra po megavatu bez PDV-a, do 31. avgusta.

Objasnio je da EPS podnosi zahtev ministarstvu, koje onda daje saglanost, da bi zatim o tome mogla da odlučuje Agencija za energetiku Srbije (AERS), kao regulatorno telo koje je nezavisno od vlade.

On je napomenuo da cena od 75 evra po megavatu za privredu nije dovoljna cena za EPS, ako se ima u vidu da mora da uvozi struju i po cenama od oko 500 evra.

Tako da će verovatno morati da dođe do poskupljenja, ponovio je Gajić i dodao da će se verovatno raditi kompletna analiza kako bismo izbegli ono što se sada dešava u zemljama Zapadne Evrope.

„Dozvoljeno poskupljenje od 6,5 odsto za domaćinstva je minimalno, da bi EPS ostao na grani i mogao da funkcioniše i ne očekujem dodatno povećanje cene struje za domaćinstva odnosno za one koji su na zagarantovanom snabdevanju, ove godine sigurno ne“, naveo je Gajić.

Što se tiče eventualnih restrikcija struje, ne očekuje da će biti potrebe za time, kako kaže, imajući u vidu preduzete mere kada je reč o snabdevanju, ali i mogućnost dobijanja dodatnih količina gasa iz Rusije po već ugovornim cenama.

„Ne bi trebalo da bude nikakvih restrikcija, EPS će obezbediti stabilno i sigurno snabdevanje tokom zime“, rekao je Gajić Tanjugu.

Kaže da je u Srbiji zbog visokih temperatura povećana potrošnja struje u julu 20 odsto u odnosu na jun.

Dodaje da EPS, ipak, od ukupne prodaje ne uvozi više od desetak procenata struje.

Problem bi, kako je naveo, mogao da nastane ako dođe do nestašice gasa, kada bi morali da kupujemo gas na komercijalnoj osnovi, napomenuo je Gajić.

Kaže da nemamo dovoljno uglja i da, na primer, iz kopa Drmno u Kostlcu dobijamo dnevno oko 4.000 tona uglja, a da je potrebno 80.000 tona.

„Uglja nemamo dovoljno, tek je nedavno EPS doneo odluku da svojim radnicima da ugalj, ali ne više po dotiranim nego komercijalnim cenama. Ipak, ako uvezemo sve što je predviđeno iz okolnih zemlaja, postoji mogućnost da se obezbedi stabilno snabdevanje struje u narednom periodu“, naveo je Gajić.

Napominje da su svi blokovi trenutno na mreži osim A1 u TENT u Obrenovcu.

„Završiće se uskoro remont bloka A1, a onda ide B2 od 650 megavata, pa A3 i A5 u Obrenovcu“.

Kaže da je proizvodnja struje u hidrosektoru smanjena 27 odsto u odnosu na prošlu godinu, kao i da bi u septembru trebalo da počne poslednja faza revitalizacije agregata A3 odnosno da počne da se montira.

Kako je rekao, većina delova je stigla, dok je za neke druge problem transport, zbog čega se sada razmatra da li može domaća priveda te nedostajuće delove da napravi.

„Rok za revitalizaciju tog poslednjeg, šestog, agregata na Đerdapu 1 je 13,5 meseci“, dodao je on.

Gajić je naveo, kada je reč o novim kapacitetima, da je u planu gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica i eventualno Đerdapa 3.

Kaže da je problem oko Đerdapa 3 bio oko obezbeđivanja saglasnosti Rumunije da dozvoli korišćenje zajedničke vode iz Đerdapa 1, ali da sada postoji interes Rumunije i da je bio pokušaj da i oni budu suvlasnici, pošto nismo uspeli za učešće u nukleranoj elektrani u Bugarskoj da dobijemo dovoljnu količinu akcija.

„Mislim da su oba projekta dobra, ali malu prednost malu dajem Bistrici, pošto je sve na našoj strani i nije potrebna saglasnost okolnih zemalja. Cena je niža i iznosi oko 600 milion evra, dok bi Đerdap 3 sigurno bio skuplji“.

Gajić, takođe, kaže da bi za Srbiju bilo dobro da koristi nuklearnu energiju i da su čak i SAD pre neki dan i formalno dozvolile gradnju modularnih nuklearnih elektrana male snage.

Navodi da je reč o reaktoria razvijenim za velike nuklerane ruske podmornice, koje se naprave i istestiraju u fabrici i onda kao „lego kocka“ postave gde treba.

Gajić je rekao da bi kod nas mogle da se koriste i za uravnotežavanje na mreži i nadoknadu usled eventualnih ispada i gubitaka drugih enegetskih kapaciteta.

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković je rekla za Tanjug da je do sada bila velika potrošnja struje leti i zimi, ali da su počele da rastu temperature zbog čega je u julu povećana potrošnja struje u julu u odnosu na jun, i da je potrošnja bila bila blizu potrošnje u zimskim mesecima.

„EPS obezbeđuje dovoljno struje i kao što su rekli, neće biti restrikcija, jer se to ne isplati nijednoj elektroprivredi. Ako vam neko ukine struju, vi ćete onda nadoknaditi tu potrošnju, što je još gore za elektroenegetski sistem“.

Takođe, napominje da EPS i sada uvozi struju, ali da ne kupuje svu struju na berzama, već je kupuje i od susednih elektroprivreda, kao u BiH i Republici Srpskoj.

Na pitanje kakve su trenutno cene na spot tržištima odnosno berzama u Evropi, kaže da je danas cena u Francuskoj i Italiji veća od 440 evra po megavat satu, a u Srbiji je oko 400 evra, što znači da je to 10 ili 11 puta više nego što je bila prošle godine u ovo vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar