U trendu

Bez turista iz RUS i UKR, u budžetu CG 150 mln evra manje

PODGORICA – Sekretarka Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore (PKCG) Sanja Marković izjavila je da se potencijalni gubitak zbog nedolaska turista iz Rusije i Ukrajine procenjuje na 150 miliona evra.

“Znate da je 75 dolara prosečna dnevna potrošnja jednog turiste koji ostaje u Crnoj Gori. Ako znamo da je oko 254 hljade Rusa i Ukrajinaca prošle godine došlo, procenjena cifra je oko 150 miliona evra manje u crnogorskom budžetu”, rekla je Marković gostujući na jednoj lokalnoj televiziji, prenosi portal CdM.me.

Ona je dodala da je Crna Gora tradicionalno tržište ruskih i ukrajinskih gostiju koji su činili čak 21 odsto prošlogodišnjih posetilaca.

Marković je navela da je crnogorska turistička privreda i dalje nedovoljno oporavljena, da priprema i planira događaje u nadi da će svi oružani sukobi i ono što se dešava u Evropi brzo prestati, ali da će turistička sezona i ove godine biti neizvesna.

Smatra da Crna Gora mora da nađe alternativna tržišta kako bi se nadoknadio gubitak od procenjenih 150 miliona evra, i da se mimo turista iz regiona, koji su lani učestvovali sa 55 posto u strukturi gostiju, treba fokusirati na turiste iz Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske, koji tradicionalno vole Mediteran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar