Bezos i ekipa promenili način održavanja sastanaka

NJUJORK – Amazon je za malo više od 20 godina prešao put od obične online knjižare do internet giganta čija je vrednost u jednom trenutku premašila bilion dolara, a njegov osnivač Džef Bezos postao je najbogatiji čovek na svetu.

Brojni su razlozi uspona Bezosa i Amazona, ali prema rečima osnivača jedna stvar je bila presudna.

Ta najpametnija stvar u istoriji Amazona u stvari je promena načina održavanja sastanaka, piše „CNBC“. Do te odluke na sastancima su se koristile klasične prezentacije napravljene u PowerPointu. Direktori koji su bili prisutni na sastancima stalno su požurivali prikazivanje slajdova, jer su bili prezaposleni i samo su hteli da odrade slajdove što brže, prenosi Blic.

Zbog toga su Bezos i ekipa u potpunosti izbacili prezentacije i sada se na njihovim sastancima koriste posebno pripremljeni dokumenti s važnim temama za nadolazeći radni dan.

U sklopu nove metode, prvih pola sata sastanka provodi se u – tišini. Svi učesnici čitaju te dokumente i hvataju beleške najvažnijih stvari, a kada ih pročitaju, raspravljaju o sadržaju dokumenta.

Medutim, Bezos nije jedini izvršni direktor koji podupire „tihe sastanke“. Sličan metod primenjuje i osnivač Tvitera i Skvera, Džek Dorsi.
Njegovi sastanci počinju sa desetak minuta tišine tokom kojih svi zaposleni čitaju planove u Gugl dokumentima, a svoje komentare zapisuju odmah u sistem.

Takav način održavanja sastanaka, prema Dorsiju, omogućava svim učesnicima sastanka da „budu na istoj stranici“, zaposleni mogu raditi s različitih lokacija i „brže kritički razmišljaju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.