U trendu

BG sajam u pretnodnih 85 godina imao 65 miliona posetilaca

BEOGRAD – Beogradski sajam je, sa statusom najveće sajamske institucije u regionu i jedne od najdugovečnijih u svetskim razmerama, obeležio jubilej 85 godina postojanja i otvaranja kapija njegove prve sajamske manifestacije, i do sada je ugostio 65 miliona posetilaca i primio 520.000 izlagača iz 180 država.

Prvi beogradski sajam svečano je otvoren i održan od 11. do 23. septembra 1937. godine na sadašnjem Starom sajmištu.

Od početka te prve sajamske manifestacije 11. septembra 1937. pa do danas Sajam je organizovao više od 3.400 sajamskih manifestacija različitih profila i formata, koji su u proseku privlačili po dvadesetak hiljada ljudi.

Na prvom sajmu 1937. godine, u 26 paviljona smestila su se 883 izlagača, od kojih 99 iz 17 država sa tri kontinenta, navedeno je u saopštenju.

Sajamske hale obišlo je oko 300.000 posetilaca iz zemlje i oko 10.000 iz inostranstva.

Već prva sajamska manifestacija na više nivoa je predstavljala fenomen u evropskim okvirima, a Beogradski sajam je počeo da trasira ne samo trgovačke nego i međudržavne veze na sve četiri strane sveta.

Beogradski sajam je, od tada do danas, promenio lokaciju, širio infrastrukturu, unapređivao usluge i pomerao standarde, bio jedan od predvodnika u kreiranju i realizaciji privrednog života i tržišnog ambijenta zemlje i bio i ostao ključna spona srpske privrede sa svetom.

Za to vreme oko Beogradskog sajma se promenilo čak sedam država i političkih sistema, dajući mu pomalo oreol čuvara svih moći, vrlina i uspeha ovog podneblja, navode iz Beogradskog sajma.

Pored osnovne, privredne delatnosti, Sajam je davao doprinos i u sportu, kulturi, nauci i obrazovanju, ugošćavao velike ljude zahvaljujući kojima je i opstajao, i male ljude koje je tako povezivao sa svetom, postajući i sam mesto koje je video ceo svet.

Kako je navedneo, ovogodišnji jubilej koincidira sa posetom Beogradu delegacije Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu (BIE), koja obilazi gradove kandidovane nedavno u Parizu za domaćina izložbe Ekspo 2027. kako bi mogla da donese odluku kojem će gradu dodeliti tu čast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar