U trendu

BGD na 181. mestu među 209 najskupljih gradova za život

NJUJORK – Beograd se na rang listi 209 najskupljih svetskih gradova za život u 2019. godini našao na 181. mestu, dok prvu poziciju, drugu godinu za redom, drži Hong Kong, prema najnovijem istraživanju njujorške konsultantske kompanije „Mercer“.

Pored Hong Konga, na listi prvih 10 najskupljih gradova sveta još sedam je iz Azije – Tokio (2), Singapur (3), Seul (4), Šangaj (6), Ašhabat (7), Peking (8), i Šendžen (10), a među vodećom desetorkom se našao i jedan evropski grad – Cirih na petom mestu, kao i američka metropola NJujork na devetoj poziciji.

Kada je reč o našem regionu, najskuplji grad za život je Ljubljana koja je zauzela 142. mesto, a slede Zagreb (143), Budimpešta (164), Tirana (166), Bukurešt (176) i Sofija.

Prema rang listi „Mercera“, u regionu su od Beograda jeftiniji za život Sarajevo (194) i Skoplje, koje se sa plasmanom na 201. mesto našlo u društvu 10 najjeftinijih gradova za život, zajedno sa Tunisom, Taškentom, Karačijem, Biškekom, Islamabadom…

Redovno godišnje istraživanje „Mercera“ je obuhvatilo analizu troškova 200 stavki u svakom gradu, uključujući smeštaj, transport, odeću, hranu i zabavu, i poredeći cene svakodnevnih proizvoda kao što su litarska flaša vode, šoljica kafe, litar mleka, benzina, par farmerica, ulaznica za bioskop…

Primera radi, večernji izlazak za dve osobe, koji uključuje taksi, večeru u restoranu i bioskopske ulaznice u Pekingu košta 163 dolara, u Varšavi 98 dolara, Meksiko Sitiju 90, a u Johanesburgu 71 dolar, objavljeno je na veb sajtu njujorške konsultantske kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.