U trendu

BH-Gas podneo krivičnu prijavu zbog Turskog toka

SARAJEVO – Uprava BH-Gasa, kompanije koja vrši transport gasa za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), podnela je krivične prijave Federalnoj upravi policije protiv odgovornih ljudi u kompaniji Energoinvest koja je ovlašćeni dobavljač gasa u FBiH.

Krivična prijava je podnesena zbog, kako se navodi u saopštenju BH-Gasa, „samoinicijativne odluke Energoinvesta“ o promeni transportnog puta gasa putem Turskog toka i „nasilnog onemogućavanja BH-Gasa u izvršavanju radnih zadataka“, prenosi radio Slobodna Evropa (RSE).

Kompanija Energoinvest, ovlašćeni dobavljač gasa za Federaciju BiH, sklopila je sa ruskom državnom kompanijom Gasprom Eksport, od koje se dobija sav gas u BiH, aneks ranijeg ugovora iz 1997. kojim se od 1. aprila ove godine isporuka gasa odvija novim gasovodom Turski tok.

BiH je do sada ruski gas dobijala gasovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle se dalje transportovao u Srbiju, a u BiH je ulazio na jedinom ulaznom gasnom terminalu za BiH u mestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Iz BH-Gasa tvrde da je Energoinvest jednostrano raskinuo važeći ugovor o transportu gasa sa mađarskim dobavljačem FGSZ, koji je na snazi do 2023. godine, zbog čega će na ime ugovorne klauzule morati da se isplati odšteta od 23 miliona dolara mađarskom partneru.

Direktorka Energoinvesta, Bisera Hadžialjević, istakla je za RSE da su pristali na novi zahtev ruskog isporučioca, jer je Gasprom obustavio isporuku gasa za BiH preko ukrajinsko-mađarskog gasovoda i transport prebacio na Turski tok.

Dodala je da je razlog aneksa ugovora o isporuci gasa sa Gaspromom i raskidanja ugovora o transportu gasa sa mađarskim partnerom viša sila, jer nisu mogli da utiču na odluku Gasproma.

„S obzirom na to da nama gas treba i s obzirom na to da smo dobili poređenja i ekonomsku računicu i jednog i drugog toka, ovaj (Turski tok) je čak i povoljniji. Tako da nije bilo dileme da li ga treba prihvatiti ili ne”, objasnila je Hadžialjević za RSE.

Iz BH-Gasa tvrde da ni mađarski FGSZ ni Transportgas Srbija (koji vrši transport gasa iz Mađarske u BiH) nisu prihvatili argument Energoinvesta da se ugovori na “starom” transportnom putu raskinu iz razloga više sile, te da je Energoinvest samovoljno promenio transportni put.

U saopštenju BH-Gasa se takođe tvrdi da „Gasprom nije tražio prelazak na Turski tok zbog ekonomskih razloga već zbog političkog razloga“

Dodaju takođe da su tražili od Energoinvestra da o promeni rute obavesti Vladu FBiH, ali da kompanija to nije učinila i da je bez „supotpisa“ BH-Gasa potpisala aneks ugovora sa Gasprom Eksportom.

Iz BH-Gasa ocenjuju da su ovi postupci doveli do ugrožavanja sigurnosti snabevanja, jer je Energoinvest izbacio BH-Gas iz poslova nominacije i narudžbina gasa, zbog čega je došlo do pada pritiska u transportnom sistemu BH-Gasa.

Ova kompanija smatra da je s ovim ’dešavanjima narušen suverenitet BiH“ i tvrdi da je Energoinvest „stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra“, aludirajući u tom kontekstu na Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar