U trendu

BIH: Cene u julu više za 0,7 odsto

SARAJEVO – Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH merene indeksom potrošačkih cena u proseku su u julu bile više za 0,7 odsto u odnosu na jun mesec.

Hrana i bezalkoholna pića, kao i alkoholna pića i duvan, u proseku su skupl?i 0,5 odsto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Stanovanje i režijski troškovi u proseku su skupl?i za 1,3 odsto u odnosu na jun, nameštaj i aparati za domaćinstvo 1,1 odsto, zdravstvo 0,2 odsto, prevoz 1,7 odsto, rekreacija i kultura 1,6 odsto, a restorani i hoteli, te ostala dobra i usluge za po 0,9 odsto, prenosi Srna.

Odeća i obuća u julu je u proseku jeftinija za 4,7 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Nivo cena u julu u odnosu na isti mesec prethodne godine viši je za 16,7 odsto.

U julu u odnosu na isti mesec prošle godine, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skupl?i za 24,7 odsto, alkoholna pića i duvan za 2,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 15,4 odsto, nameštaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 10,4 odsto.

Zdravstvo je u proseku skupl?e za 1,6 odsto, prevoz 34,2 odsto, komunikacije za 0,9 odsto, rekreacija i kultura za 8,7 odsto, obrazovanje za 0,8 odsto, restorani i hoteli za 10,8 odsto, a ostala dobra i usluge za 6,4 odsto.

Prosečni pad cena zabeležili su odeća i obuća, i to za 4,5 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar