BiH prva u regionu usvojila smernice „BEZ GMO“

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je prva zemlja u regionu koja je usvojila nacionalne BEZ GMO Smernice na osnovu „BEZ GMO Standarda za Dunavski region“, u čijem je razvoju učestvovala zajedno sa 14 zemalja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljjne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dostavljenom Tanjugu, „BiH je u aprilu 2019. godine postala prva zemlja u regionu koja je sertifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta ‘BEZ GMO Proizvedeno'“.

BiH je, dodaje se dalje, ovim potvrdila da prati evropske trendove bez GMO proizvodnje, sertifikacije i označavanja hrane, podržavajući na taj način domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštuje prava izbora potrošača.

Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je ceo proces proizvodnje kontrolisan i sertifikovan po „BEZ GMO Standardu za Dunavski region“, što je jedinstvena oznaka za ceo region i rezultat višegodišnje saradnje „Dunav Soja udruženja“, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine.

Prvi uspešni primeri BEZ GMO sertifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje), navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.