U trendu

BIOIRC Kragujevac dobitnik regionalne nagrade za inovacije

TIRANA – Šest inovativnih ideja iz regiona, među kojima i firme BIOIRC doo Kragujevac iz Srbije, dobitnici su prve regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award dodeljene sinoć na svečanosti u Tirani, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju (RČ).

BIOIRC doo Kragujevac iz Srbije dobitnik je nagrade za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, s idejom softvera kojim se omogućava sofisticirano uspostavljanje dijagnoze pacijenata sa bolestima srca čime se donosi revolucionarni pomak u ovoj oblasti.
„Veće za regionalnu saradnju je polako počelo da podržava istraživanja i inovacije u regionu, te se nadamo da će ova regionalna nagrada za inovacije pomoći dobitnicima da svoja rešenja podignu na veći nivo i da će skrenuti pažnju na regionalnu inovacionu zajednicu i njen neotkriveni potencijal. Čestitke pobednicima!“ rekla je generalna sekretarka RČ Majlinda Bregu.

Nagrada za industrijske inovacije pripala je Orjon Rroji, Albanija – sa projektom transkranijalne stimulacije istosmernom strujom (tDCS) i lečenja biljem sa idejom tehnike stimulacije mozga za lečenje hroničnih stanja.

Nagradu za univerzitetske inovacije dobio je TiPy-AIR Univerzitet u Banjaluci, sa idejom razgradnje opasnih gasova korišćenjem hemijskog jedinjenja koje se nalazi u fasadama zgrada.

Nagradu za zelene inovacije dobio je kosovski GoBeyond, s idejom korišćenja proteina iz insekata za budućnost hrane i stočne hrane.

Nagrada za inovacije mladih pripala GuesTool, iz Crne Gore, s idejom digitalnog servisa koji pomaže turistima da brzo dobiju sve relevantne informacije, ali i hotelskoj i ugostiteljskoj industriji da optimiziraju svoje poslovanje i pri tome smanje troškove.

WISE Group, Severna Makedonija, dobila je Nagradu za inovacije žena, sa idejom multifunkcionalnog aditiva tropa grožđa kojim bi se proizvođačima hrane omogućilo da po ekonomičnoj ceni naprave proizvode sa oznakom da su proizvedeni od prirodnih sastojaka, te se tako otvore nova radna mesta i cela industrija modernizuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.