U trendu

BIRN: GSP raskinuo jedan ugovor o iznajmljivanju školskih minibuseva

Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd raskinulo je ugovor vredan 6,3 miliona evra kojim je bilo predvidjeno iznajmljivanje 37 školskih žutih minibuseva gradskom prevozniku, o čemu je BIRN pisao.

BIRN je sredinom septembra objavio tekst u kome se navodi da je GSP raspisao dva tendera za najam 37, odnosno 10 žutih djačkih minibuseva ukupne vrednosti 7,4 miliona, i da se za taj iznos moglo kupiti dvostruko više novih vozila.

GSP Beograd u obaveštenju navodi da su ipak odlučili da kupe 37 vozila za prevoz dece sa posebnim potrebama nakon što je Grad Beograd obezbedio dodatna finansijska sredstva usvajanjem Rebalansa II Programa poslovanja za 2020. godinu.

Postupak kupovine pokrenut je po hitnom postupku čime je „prestala potreba za ugovorom o iznajmljivanju“, pa je „zaključen sporazum o raskidu predmetnog ugovora“, stoji u obaveštenju GSP-a od 2. oktobra 2020.

Prema saznanjima BIRN-a, drugi ugovor o najmu 10 vozila vredan 1,1 milion evra je i dalje na snazi.

BIRN je u svom tekstu otkrio da su dve nabavke za iznajmljivanje vozila vredele više nego kupovina novih vozila, ali i da je tender bio napisan tako da je uslove ispunjavala samo jedna firma, koja se jedina i javila i dobila posao – „SDT Group“ iz Surčina u saradnji sa ćerkom firmom „SDT Renting“.

Prvi je na tekst BIRN reagovao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da će tražiti da se period iznajmljivanja smanji sa pet na najviše dve godine, da bi 2. oktobra GSP Beograd odlučilo da odustane od najma minibuseva i da 37 vozila – kupi.

BIRN je pitao zamenika gradonačelnika šta će se desiti sa prvim ugovorom od 1,1 milion evra za najam 10 minibuseva koji je potpisan 18. februara 2020. takodje na period od pet godina.

„Umesto odgovora, Vesić je nam rekao da pošaljemo pitanja GSP-u i da će nam oni odgovoriti. BIRN je to već uradio, ali odgovor od direktora GSP Beograd Radiše Momčilovića nije stigao“, piše BIRN.

Ipak, od direktora firmi „SDT Group“ i „SDT Renting“ Dejana Trifunovića BIRN je saznao da je prvi ugovor za najam 10 vozila još uvek na snazi.

„Ističemo da je kompanija ‘SDT Renting’ stvorena upravo za realizaciju opisanog modela poslovanja, a na osnovu franšize renomirane kompanije iz EU, te je naša kompanija imala kapacitet da se javi na otvorenu javnu nabavku i bude izabrana kao najpovoljniji ponudjač”, navodi se u pisanom odgovoru Trifunovića za BIRN.

Trifunović navodi da su „kao dugogodišnji partner JKP GSP Beograd, poštujući njihovu odluku, pozitivno reagovali na zahtev naručioca i sporazumno raskinuli ugovor“.

Stručnjaci sa kojima je BIRN razgovarao sredinom septembra navodili su da su tenderi pisani tako da se na njih može javiti samo jedna firma i da pojedini delovi nisu precizno definisani, čime je ostavljen prostor za malverzacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar