U trendu

Bjeličić (EPS): Više od tri miliona domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u oktobru

Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku „EPS Snabdevanje“ Aleksandar Bjeličić rekao je danas da je 45 odsto od 3,37 miliona domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u oktobru.

Naveo je da je ukupna potrošnja struje u oktobru biila 11 odsto manja nego istog meseca prošle godine.

On je rekao za RTS da je popust na računima za struju ostvarilo 1,5 miliona domaćinstava: „Najveći broj domaćinstava je ostvario popust od 30 posto (oko 700.000 domaćinstava), popust od 15 odsto ostvarile su 554.000 domaćinstava, odnosno 16 odsto od ukupnog broja, osam odsto ostvarilo popust od 20 odsto (264.000 domaćinstava)“.

Bjeličić je rekao da prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno troši 350 kilovat-časova struje, te je, s popustom od 15 odsto, račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, a više od 800 dinara s popustom od 30 odsto.

Dodao je da su najviše ostvarili popust oni koji se greju na struju, „verovatno i zato što su temperature ove godine bile više nego prošle“.

Bjeličić je rekao da su najveće uštede ostvarene u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Zrenjaninu.

Podsetio je da domaćinstva u statusu energetski ugroženog kupca imaju pravo na mesečni popust od 120 do 250 kilovat-sati, kao i da bi u januaru trebalo da se podnesu zahtevi za te olakšice.

Bjeličić je rekao da je u ktobru umanjenje za energetski ugroženog kupca ostvarilo 61.441 domaćinstvo i pozvao sve gradjane koji spadaju u ovu kategoriju da se jave lokalnim samoupravama i da od 1. decembra podnesu zahteve za sticanje statusa energetski ugroženog kupca za 2023. godinu.

Rekao je da se kupci ponašaju odgovorno i da je naplata 98 procenata, a da 62 odsto domaćinstava plaća račun do 28. u mesecu i tako ostvaruje popust od pet odsto mesečno.

Gas će u Srbiji od 1. januara poskupeti 11 odsto, a električna energija do 10 procenata. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedović potvrdila je RTS-u da će od januara u istom procentu biti povećane i cene energenata za privredu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.