U trendu

Blaži pad cena nekretnina u velikim gradovima Kine

Veliki kineski gradovi prijavili su pad cena kuća u februaru, uz ublažen pad iz meseca u mesec, pokazali su zvanični podaci objavljeni 15. Marta, prenosi Sinhua.

U četiri grada prvog reda, Pekingu, Šangaju, Guangdžou i Šendženu, cene novih stanova su u februaru pale za 0,3 odsto u odnosu na prethidni mesec, navodi se u saopštenju Nacionalnog biroa za statistiku. U međuvremenu, 31 grad drugog reda i 35 gradova trećeg reda registrovali su pad cena kuća od 0,3 odsto, odnosno 0,4 odsto.

Cene preprodatih kuća pale su u odbosu na prethodni mesec za 0,8 odsto u gradovima prvog i drugog reda, odnosno za 0,6 odsto u gradovima trećeg reda.

U poređenju sa prethodnom godinom, u 70 velikih i srednjih gradova generalno je došlo do pada cena zbog visoke baze. Cene novih stanova u gradovima prvog reda pale su jedan odsto, a u gradovima drugog i trećeg reda 1,1 odnosno 2,7 odsto.

Za preprodate kuće, pad cena je iznosio 6,3 odsto u gradovima prvog reda i 5,1 odsto za gradove drugog i trećeg reda, pokazuju podaci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar