U trendu

BMW: Tarifni rat može da ugrozi radna mesta u SAD

ŠTUTGART – Kompanija BMW je obavestila američke trgovinske predstavnike, uključujući i Roberta Lajtizera, šefa Kancelarije za trgovinu SAD, da bi intenziviranje globalnog trgovinskog rata moglo da ugrozi radna mesta u Južnoj Karolini, saopštio je direktor te nemačke automobilske kompanije Oliver Cipse.

Uvođenje trgovinskih barijera bi, prema njegovim rečima, sputalo potencijal najveće fabrike BMW-a, čije je sedište u Spartanburgu u Južnoj Karolini, da izvozi oko 70 odsto svojih proizvoda širom sveta, prenosi agencija Rojters.

„Ukoliko to (SAD) učine, onda smo svi na gubitku. Imam utisak da pažljivo slušaju. Ovaj izvoz održava brojna radna mesta u SAD“, rekao je Cipse na jednoj konferenciji auto-industrije u Štutgartu.

Naglasio je da pogon u Spartanburgu do sada nije moralo da smanjuje svoj prizvodni kapacitet, ali da bi dodatne globalne trgovinske prepreke mogle dovesti do toga.

SAD su početkom oktobra uvele carine od deset odsto na avione koje proizvodi evropski „Erbas“ i od 25 odsto na francusko vino, te škotski i irski viski, kao i sir iz čitave Evrope kao kaznu za navodne nelegalne subvencije EU avionskoj industriji.

Bela kuća je u više navrata upozorila da će uvesti carine i na uvoz evropskih automobila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.