U trendu

Bogatstvo juga Srbije na jednom mestu u banji Vrujci

BANJA VRUJCI – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba „Vranje“, osim unapređenjem poljoprivredne proizvodnje, bavi se i promocijom seoskog turizma, kao načina da se mladi zadrže na selu, saopštila je ta služba.

U Banji Vrujci 26. juna održan je sajam seoskog turizma i tribina „Selo je moj zavičaj“ pod pokroviteljstvom opštine Mionica i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede s namerom da bude predstavljen značaj seoskog turizma za razvoj sela i zadržavanja mladih na selu.

PŠS „Vranje“ je na sajmu izložila vranjski kraj kroz paletu poljoprivrednih proizvoda, autentičnih starih jela i narodnih domaćih radinosti, navodi se u saopštenju.

Brojnim posetiocima sajma ponuđena su tradicionolana jela vranjskog kraja, pripremljena od namirnica proizvedenih na poljoprivrednim gazdinstvima Pčinjskog okruga koje Poljoprivredna savetodavna služba Vranja prati i savetuje.

Bili su izloženi sarmice od zelja, suve posne punjene paprika sa orasima, gravče na tavče, lučen gra, trljanica kao i nezaobilazne mesenije, tepana pogača, propeć i samsa.

Pored ovog, na štandu PŠS „Vranje“ su bili izloženi i suvo meso, dimljena slanina i prženica, kačkavalj, kozji sir iz trgoviškog kraja kao i tradiciononalni kolači brodarice i salčići.

Navodi se da je štand bio ukrašen ručnim radovima sa motivima vranjskog kraja.

U okolini Vranja tokom poslednje decenije mnoga poljoprivredna gazdinstva se opredeljuju za preradu i pakovanje primarnih proizvoda od voća i povrća, a na štandu PŠS-a bili su izloženi vina, rakije i zimnica proizvedenih na lokalnim poljoprivrednim gazdinstvima, navodi PŠS „Vranje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.