Bolje da se zemljište koristi prema nameni ili plati konverzija pa onda gradi

BEOGRAD – Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić izjavio je danas, povodom najavljene izmene Zakona o planiranju i izgradnji i ukidanja naknade za konverziju prava korišćenja u pravoj svojine nad građevinskim zemljištem, da bi bolje rešenje bilo da se donese zakon koji će naterati korisnike tog zemljište da ga koriste prema nameni ili ga ustupe uz pravičnu nadoknadu koja treba da pripadne državi odnosno građanima.

Savić je rekao Tanjugu da bi država mogla korisnike tog zemljišta da optereti poreskim obavezama koje, kako kaže, neće moći da izdrže ako ne koriste fabriku ili da prvo plate konverziju, pa podižu građevinske objekte.

„Ne razumem državu zašto se odriče nečega što joj pripada. Sa druge strane, to je nepravda i prema građanima, pre svega, onim radnicima koji su u procesu privatizacije ostali bez onoga što im je po zakonu pripadalo, jer su mnoga preduzeća likvidirana“, rekao je Savić Tanjugu.

Podsetio je da su u procesu privatizacije kupovana preduzeća sa zemljištem, ali da je menjana namena tog zemljišta.

„Ako se nekada promeni namena, a očigledno će se menjati i pravićemo stanove na mestima gde su bile neke farbike, što se mene tiče, najpravednije bi bilo da država uzme ono što joj pripada, to jest što pripada građanima Srbije“, rekao je Savić.

Smatra da je država trebalo, iz konverzije, da nađe način kako da obešteti bivše radnike, koji imaju problem, na primer, sa penzijom, jer im nije povezan staž, niti su plaćani doprinosi godinama…

„Ne znam kakav je motiv (za ukidanje naknade za konverziju) i šta to znači da dajete pravo nekim ljudima koji su, inače, u procesu privatizacije veoma jeftino došli do lokacije, odnosno fabrike, uz objašnjenje da je kupljeno samo pravo korišćenja zemljišta, odnosno dok traje osnovna delatnost“, zapitao je Savić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.