Bolji kvartalni profit GM-a uprkos štrajku

DETROIT – Američka kompanija DŽeneral motors (GM) izvestila je danas o boljem kvartalnom neto profitu od očekivanog, zahvaljujući snažnoj prodaji njenih pikap i SUV vozila na domaćem tržištu.

Kompanija je, ipak, smanjila projekciju dobiti za celu godinu, navodeći kao razlog posledice 40-dnevnog štrajka u SAD, prenosi agencija Rojters.

Oko 48.000 radnika GM-a i članova sindikata UAW u petak je ratifikovalo novi četvorogodišnji kolektivni ugovor sa tom kompanijom iz Detroita.

Četrdesetodnevni štrajk je, prema procenama analitičara, koštao GM više od dve milijarde dolara, dok iz kompanije poručuju da ih je štrajk u trećem kvartalu koštao oko jedne milijarde evra.

U trećem kvartalu, kompanija je ostvarila neto dobit od 2,3 milijarde dolara ili 1,60 dolara po akciji, što je pad u odnosu na 2,5 milijardi dolara ili 1,75 dolara po akciji iz istog perioda prošle godine.

Kada se izuzmu jednokratne stavke, GM je zaradio 1,72 dolara po akciji.

Analitičari su očekivali prosečnu zaradu od 1,31 dolara, prema podacima IBES-a koje je objavio Refinitiv.

Prihodi kompanije su blago pali na 35,47 milijardi dolara sa 35,79 milijardi dolara, što je bolje od procena analitičara od 33,82 milijarde dolara.

GM je prijavio i šestoprocentno povećanje prodaje u SAD u trećem kvartalu, predvođeno prodajom visokoprofitabilnih pikapa, SUV-ova i krosovera.

Istovremeno, kompanija je u Kini zabeležila pad prodaje od 17,5 procenata.

GM sada očekuje da će u ovoj godini zaraditi između 4,50 i 4,80 dolara po akciji, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 6,50 do 7 dolara po akciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.