U trendu

Bolji uslovi za investicije uz podršku EU u devet gradova

BEOGRAD – Preko programa EU PRO Evropska unija je sa 4,5 miliona evra podržala projekte razvoja poslovne infrastrukture u devet gradova i opština u Srbiji i tako u njima pobljšala uslove za nove investicije, saopšteno je iz Programa podrške EU razvoju opština, EU PRO.
Projekti koji su realizovani u Bojniku, Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji, Svilajncu, Šapcu i Užicu a doprineli su boljem poslovnom ambijentu i povećanju broja zaposlenih i životnog standarda.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglašava da je cilj ovih projekata jačanje ekonomskih aktivnosti na lokalnom nivou, ali i jačanje sposobnosti lokalnih samouprava da koriste evropske fondove i sprovode projekte.
Kroz projekte je infrastrukturno opremljeno 643 hektara zemljišta u industrijskim i poslovnim zonama, gde su izgrađeni pristupni putevi, obezbeđeno snabdevanje vodom, strujom, kanalizacija.
Projekti su realizovani u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok su lokalne samouprave dale više od 900.000 evra.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici
ističe da EU pruža podšku ekonomskom razvoju Srbije, posebno u manje razvijenim delovima zemlje i tako doprinosi zaustavljanju ekonomskih migracija.
Menadžerka programa EU PRO Olivera Kostić navodi da je do sada u ovim zonama realizovano 17 miliona evra investicija i otvoreno 780 radnih mesta a očekuje se da će u narednom periodu vrednost ulaganja dostići 61 milion evra i da će još 2.655 ljudi imati posao u novim fabrikama koje domaći i strani investitori planiraju da otvore u ovim gradovima i opštinama.
Tako je u Slobodnoj zoni Priboj, uz podršku EU veću od 280.000 evra, rekonstruisana postojeća i izgrađena nova vodovodna i hidrantska mreža.
Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović kaže da se uz podršku EU i Vlade Srbije oživljava pribojska privreda sa ciljem da se poveća zaposlenost i životni standard građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar