U trendu

Bonaca na valutnim berzama, dolar pod blagim pritiskom

LONDON – Trgovinska aktivnost na svetskim valutnim berzama je danas relativno mirna, pri čemu je pažnja investitora usredsređena na razvoj krize u Ukrajini.

Pojedini analitičari pripisuju mirniju atmosferu na tržištima rusko-ulrajinskim pregovorima o prekidu vatre održanim u ponedeljak, mada dve strane nisu uspele da približe stavove.

Američki dolar, koji je prošle nedelje porastao usled bega investitora u sigurnu imovinu, danas je blago oslabio. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, skliznuo je na 96,707 poena, izveštava Rojters.

Evro se stabilizovao i trguje se po kursu za manje od 0,1 odsto slabijem nego juče, na 1,12145 dolara.

Međutim, jedinstvena valuta evrozone je pala na najniži nivo prema švajcarskom franku od 2015. godine, na 1,0267 franaka, što ukazuje na još uvek povišen nivo averzije investitora prema riziku.

Depoziti po viđenju Nacionalne banke Švajcarske su registrovali zanemaljive promene u februaru, što sugeriše da je centralna banka te zemlje možda odustala od pokušaja da uspori aprecijaciju franka.

Sigurni jen se povukao sa svog najvišeg nivoa prema dolaru u poslednjih gotovo sedam nedelja, koji je dostigao u ponedeljak.

Ekonomisti procenjuju da bi među valutama Grupe 10 industrijski razvijenih zemalja, švedska kruna, evro i britanska funta mogli najviše da stradaju ako zapadne sankcije prema Rusiji budu ugrozile protok ruskog gasa u Evropu, dok bi norveška kruna mogla i dalje da ima „vetar u leđa“ zbog visokih cena gasa.

Australijski dolar je na početsku današnjeg trgovanja zabeležio najviši nivo prema američkom parnjaku od sredine januara, i prema poslednjim dostupnim podacima u porastu je za 0,2 posto na 0,7276 američkih dolara, što je treći uzastopni dan rasta.

Centralna banka Australije zadržala je danas ključnu kamatu na rekordno niskom nivou navodeći rat u Ukrajini kao glavni novi izvor neizvesnosti, i poručila da će biti strpljiva po pitanju pooštravanja monetarne politike.

Rublja je neutralisala jučerašnje velike gubitke prema dolaru, kada se stropoštala na istorijski minimum od 120 rubalaj za dolar. Na današnjem prepodnevnom trgovanju se menjala na nivou od 93,4 rublje za dolar, podržana odlukom centralne banke o povećanju referentne kamatne stope i naredbom nadležih organa izvoznim kompanijama da 80 posto deviznih prihoda prodaju na tržištui.

Na kripto tržištu, bitkoin je noćas skočio na 12-dnevni maksimum iznad 44.000 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar