U trendu

Bonitetna agencija Fič smanjila kreditni rejting S. Arabije

NJUJORK – Rejting agencija Fič smanjila je danas kreditni rejting Saudijske Arabije sa „A+“ na „A“, navodeći kao razlog rastuće geopolitičke i vojne tenzije u Zalivu i pogoršanje fiskalne situacije u toj kraljevini.

Fičovo smanjenje rejtinga Saudijske Arabije, koji je u odnosu na procenu druge rejting agencije „S&P Global“ ipak za jedan stepen viši, predstavlja udarac za najveću arapsku privredu koja se priprema za potencijalnu međunarodnu prodaju Islamskih obveznica denominovanih u američkim dolarima, prenosi agencija Rojters.

Do smanjenja rejtinga dolazi nakon napada bez presedana na saudijska naftna postrojenja 14. septembra, zbog čega je proizvodnja sirove nafte u toj zemlji, najvećem svetskom izvozniku „crnog zlata“, u prvi mah bila prepolovljena.

„Nedavni napadi dronovima i raketama na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije rezultirali su privremenim prekidom proizvodnje nafte za više od polovine. Iako je proizvodnja do kraja septembra u celosti odnovljena, smatramo da postoji rizik od daljih napada na Saudijsku Arabiju, koji bi mogli da nanesu ekonomsku štetu“, navodi se u današnjem saopštenju rejting agencije Fič.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.