U trendu

Borelj: Cilj sankcija je zaustavlajnje ruskih trupa

BRISEL – Savet EU povrdio je danas da je u svetlu „kontinuiranog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i prijavljenih zločina koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini“, odlučio da uvede peti paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji, koji bi trebalo da pojača pritisak na rusku vladu i privredu i ograniči ”resurse Kremlja za agresiju”.

„Ove najnovije sankcije usvojene su nakon zločina ruskih oružanih snaga u Buči i drugim mestima pod ruskom okupacijom. Cilj naših sankcija je da zaustave bezobzirno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i da razjasnimo donosiocima odluka u Kremlja da njihova nezakonita agresija ima veliku cenu“, poručio je šef diplomatije EU, Žospe Borelj.

Iz Saveta EU navode da peti paket sankcija protiv Rusije sadrži zabranu kupovine, uvoza ili prenosa uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u EU ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije, od avgusta 2022.

Zabranjuje se pristup EU lukama plovilima registrovanim pod zastavom Rusije, a odstupanja se odobravaju za poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energetiku, što ukljucuje i izuzeće od sankcija za izvoz ruske nafte u Srbiju.

Uvedena je zabrana bilo kog ruskog i beloruskog preduzeća u drumskom saobraćaju unutar EU, uključujući i tranzit, a odstupanja se takođe odnose na farmaceutske, poljoprivredne i prehrambene proizvode, uključujući pšenicu.

Iz EU u Rusiju se zabranjuje izvoz mlaznog goriva i druge robu kao što su kvantni računari i napredni poluprovodnici, vrhunska elektronika, softver, osetljive mašine i transportna oprema, a uvoz se zabranjuje za drvo, cement, đubriva, i luksuznu robu kao sto su vodka i kavijar.

Uvedena je i opšta zabrana učešća ruskih kompanija u javnim nabavkama u državama članicama, isključivanje svake finansijske podrške ruskim javnim organima, a zabranjena je prodaja Rusiji i Belorusiji novčanica i prenosivih hartija od vrednosti denominiranih u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU.

Uvedena je i potpuna zabrana transakcija za četiri ključne ruske banke, koje predstavljaju 23 procenata tržišnog udela u ruskom bankarskom sektoru, ukljucujući i drugu najveću rusku banki, VTB, čime će one biti potpuno odsečene od tržišta EU.

EU je proširila i spisak sankcionisanih lica, uključujući ruske oligarhe, zvanicnike, poslovne ljude, predstavnike medija, za koje je procenjeno da su imali ”ulogu u invaziji” i ”manipulaciji informacijama”.

Restriktivne mere su obuhvatile i porodice sankcionisanih, kako bi se ”osiguralo da se sankcije EU ne zaobilaze”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.