Borisov: Na leto nastavak razgovora u nabavci ‘superdžet 100’

MOSKVA – Moskva i Beograd planiraju da se na leto, nakon što u Srbiji bude formirana nova Vlada, vrate razgovorima o nabavci putničkih aviona „Suhoj superdžet 100“ za srpsko rukovodstvo i nacionalnu avio kompaniju „Er Srbija“, rekao je potpredsednik ruske Vlade Jurij Borisov, piše Sputnjik.

Borisov je u Kazanju, gde se održava 18. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naucno-tehnicku saradnju između Srbije i Rusije, rekao da Moskva uzima u obzir da u Srbiji započinje novi politički ciklus, dodajući da će se zbog toga na leto vratiti pitanju nabavke aviona na praktičnom planu.

Prema njegovim recima, strane su se usaglasile da nastave rad na ovom pitanju i da problem nabavke aviona za srpsko rukovodstvo i najverovatnije osam letelica za srpskog avioprevoznika ostaje na dnevnom redu, navodi Spitnjik.

Borisov je rekao i da je Rusija zainteresovana za projekat izgradnje metroa u Beogradu, a takođe očekuje produbljivanje saradnje u modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji.

Pored toga, vode se i pregovori o modernizaciji beogradskog tramvajskog parka i isporuci savremenih tramvaja, kazao je Borisov, prenosi Sputnjik.

Potpredsednik ruske Vlade je ocenio da su odnosi Rusije i Srbije došli do nivoa strateškog partnerstva i da to daje rezultate kada je reč o trgovinskoj razmeni dve zemlje.

„Trgovinska razmena 2019. izmedu naših zemalja je u odnosu na 2017. godinu porasla za 16 odsto i mi dinamično idemo ka tom iznosu, koji smo odredili, od četiri milijarde dolara. Zbog toga smo u potpunosti uvereni da ćemo u narednim godinama dostići taj pokazatelj“, rekao je Borisov.

Pored toga, tokom zasedanja Međuvladinog komiteta u Kazanju, na kojima je delegaciju Srbije predvodio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, strane su se, kako je rekao Borisov, dotakle i tradicionalnih pitanja u oblasti energetike, gde se se intezivno razvija saradnja vezana za izgradnju „Turskog toka“.

Borisov je zahvalio srpskoj strani sto je završila izgradnju svog dela.

U Kazanju se razgovaralo i o modernizaciji hidroelektrana „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“ i mogućoj modernizaciji elektrane „Nikola Tesla“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.