Borodnjak: Cilj je da Komercijalna banka brzo raste

BEOGRAD – Cilj je da Komercijalna banka brzo raste kako bi postala sistemski igrač u regionu, poručuje Blaž Borodnjak, predsednik „NLB“ grupe“, koja je postala vlasnik srpske Komercijalne banke.

U intervjuu za „Novosti“, Borodnjak kaže da je dugoročni cilj da banka građanima i preduzetnicima u Srbiji bude pravi strateški sagovornik i partner koji iskreno brine o kvalitetu života.

„Dolazimo iz regiona i u tom smislu ovo je jedna strana investicija koja je ipak lokalne prirode“, rekao je Borodnjak i naveo da će preuzimanjem Komercijalne banke ta grupa biti top tri u Srbiji.

Naveo je da je NLB grupa u Sloveniji napravila ozbiljan iskorak u digitalizaciji, te da je analiza pokazala da u Komercijalnoj banci kao uglednom brendu ima mnogo znanja i iskrenog interesa za razvoj modernog poslovanja.

Na pitanje šta će biti sa operacijama Komercijalne banke u BiH i Crnoj Gori i da li zaposleni imaju razlog, Borodnjak je rekao da se ide u pravcu integrisanja te sestrinske banke u svim zemljama.

„Svako ko bude radio odgovorno, imaće mogućnost da se dokaže“, rekao je Borodnjak i naveo da je preuranjeno govoriti o konačnom broju zaposlenih, ali i da digitalizacija menja banke fundamentalno.

„Mi smo u Sloveniji imali 4.200 zaposlenih, a za nekoliko godina imaćemo 2.100. Sa druge strane, otvaraju se nove mogućnosti, novi profili, nova znanja“, kaže Borodnjak.

Napomenuo je da banke danas postaju u principu tehnološke firme, te da se razvijaju različiti modeli, alati, informacijska rešenja, elektronski kakanli i da se otvaraju nove mogućnosti.

Kaže da je u prednosti zemlja kao Srbija sa projektom „Digitalna Srbija“ i da se upravo u Srbiji mogu naći savremeni profili koji su potrebni za digitalnu transformaciju čitave NLB grupe.

Naveo je da banka u Srbiji neće menjati ime i da naziv NLB Komercijalna banka veoma dobro zvuči.

Kaže da će Komercijalna banka postati praktično drugo sedište NLB grupacije, jer žele da u njoj izgrade centar kompetencija za razvoj zajedničkih platformi za sve banke ćerke u grupaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.