U trendu

Bransonova kompanija za kosmički turizam izlazi na berzu

NJUJORK – Kompanija za kosmički turizam Virdžin Galaktik (Virgin Galactic), britanskog milijardera Ričarda Bransona, planira izlazak na berzu, piše danas Volstrit DŽornal (WSJ)

Kompanija će listirati svoje akcije u okviru ugovora sa holdingom Soušal Kepital Hedosofija (Social Capital Hedosophia Holdings), akvizicijskom kompanijom za posebne namene koju je osnovao investitor preduzetnik Čamat Palihapitija, navodi list pozivajući se na ljude upoznate sa dešavanjem.

Holding Soušal Kepital Hedosofija će navodno investirati 800 miliona dolara u Virdžin Galaktik za 49 odsto vlasničkog udela.

Bransonova kosmička agencija bila bi prva kompanija za svemirska turistička putovanja ljudi čijim se akcijama javno trguje, a listiranje na berzi će biti realizovano kasnije ove godine, dodaje WSJ.

List takođe navodi da je Branson počeo pregovore sa Palihapitijom prošle godine nakon što je prekinuo razgovore o jednom saudijskom ulaganju u Virdžin Galaktik.

Ovaj milijarderski poslovni magnat učestvuje trenutno u napetoj svemirskoj trci u kojoj su mu rivali kompanija SpejsIks (SpaceX) Ilona Maska, glavnog izvršnog direktora „Telse“, i Blu Oridžin (Blue Origin) u vlasništvu šefa „Amazona“, DŽefa Bezosa.

Branson je do sada prodao 600 karata za putovanja u svemir od kojih svaka košta 250.000 dolara. U februaru ove godine, svemirski brod Virdžin Galaktika, VŠ Juniti, lansiran je u vasionu sa posadom koju čine tri astronauta.

(Tanjug)

Napišite komentar