U trendu

Bregu: Ekonomije na Zapadnom Balkanu ispaštaju ako žene nisu na tržištu rada

Savet za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuo je Regionalnu mrežu žena u preduzetništvu Zapadnog Balkana, čiji je cilj da se žene koje nisu zaposlene uvedu na tržište rada, a da se za one koje već rade poboljšaju uslovi.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu izjavila je danas u Tirani na konferenciji „Žene koje pokreću: Regionalna mreža žena preduzetnica“, da se u osnivanju Regionalne mreže žena ne radi samo o jednakosti polova, već da iza tog poduhvata stoji tržišna logika.

„Ako žene nisu na tržištu naša društva i ekonomije ispaštaju. Imaćemo manji ekonomski rast, žene će imati manje šansi, nezaposlene žene imaće manje dostupnosti imovinskim pravima što dovodi do povećanja porodičnog nasilja, tako da ima mnogo razloga zbog kojih žene treba da udruže snage i rade zajedno“, rekla je ona novinarima.

Želja je, istakla je Bregu, da se žene inspirišu da budu inovativne, kreativne, da učestvuju u razvoju digitalnih obrazaca poslovanja nakon pandemije, da budu na uticajnijim pozicijama i donose odluke.

„Cilj nam je da okupimo žene koje vode poslove na Zapadnom Balkanu, da promovišemo i pomognemo ženama koje su van tržišta da nadju posao. Na Zapadnom Balkanu svaka druga žena je nezaposlena“, istakla je ona.

Žene, dodala je, uglavnom rade u uslužnim delatnostima koje su bile pogodjene tokom pandemije, a mlade žene koje žele da pokrenu sopstveni posao suočavaju sa mnogim poteškoćama.

Prema podacima RCC, samo polovina žena na Zapadnom Balkanu je ekonomski aktivna u poredjenju sa 70 odsto muškaraca. Stopa zaposlenosti žena u regionu je 41,6 odsto, dok je stopa zaposlenosti muškaraca 59,7 odsto.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti mladih žena je 39 odsto. Udeo žena na višim i srednjim rukovodećim položajima u regionu kreće se od 17,4 do 41,3 odsto, a samo su u 15,3 odsto preduzeća na Zapadnom Balkanu žene na čelnim položajima.

U proseku, samo je jedna od pet firmi na Zapadnom Balkanu u vlasništvu ili suvlasništvu žena, navedeno je u saopštenju i istaknuto da bi, ukoliko bi žene bile više uključene u poslovanje, BDP regiona porastao za pet odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.