U trendu

Bregu: Regionu treba zajedničko tržište

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da trgovinski odnosi u regionu ne mogu više da ostanu kakvi jesu i da je potrebno stvoriti zajedničko tržište.

„Privrednici treba da se slobodno kreću, granice treba da budu otvorene 24 časa dnevno, svih sedam dana u sedmici. Potrebne su nam digitalne usluge u službi ljudi, potrebne su nam inovacije“, rekla je Bregu na onlajn sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa.

Na sastanku na temu omogućavanja kretanja sa ličnom kartom u regionu Zapadnog Balkana, Bregu je kazala da bez slobode kretanja nema zajedničkog tržišta i da poboljšanja trgovine neće biti bez slobode kretanja privrednika, vozača i gradjana, preneo je RCC.

„Šest ekonomija Zapadnog Balkana je pokazalo da mogu da prevazidju političku retoriku i zeleni koridori su dobar primer toga. Sloboda kretanja, medjutim, zaslužuje veće zalaganje od reaktivnih i ad hok rešenja“, navela je.

Bregu je dodala da „prvi i najosnovniji korak“ treba da bude omogućavanje gradjanima da putuju sa ličnom kartom.

„Odlučni smo da se to ostvari kao jedan od glavnih rezultata novog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. i neumorno radimo da u tome uspemo i da dokument potvrde lideri na samitu u Sofiji u novembru“, rekla je generalna sekretarka RCC.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa pod nazivom „Nacionalna i prekogranična bezbednost ljudi u vreme pandemije: strategija, koordinacija i sinergija izmedju EU i Zapadnog Balkana“ organizovale su Bugarska i Severna Makedonija, predsedavajuće Berlinskim procesom u 2020. godini.

Zajedničko regionalno tržište je program u regionalnom vlasništvu koji podržava Evropska komisija. Usmeren je na povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana kroz slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, zatim regionalni digitalni, industrijski, investicioni i inovacioni prostor, i zeleni program.

Sa Evropskom unijom, vladama iz regiona, članicama Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i partnerima, RCC radi na sačinjavanju akcionog plana za koji se očekuje da bude potvrdjen na samitu Zapadnog Balkana u Sofiji početkom novembra, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.