U trendu

Bregzit krivac za pad nemačkog izvoza, a ne Tramp

BERLIN – Nedavni pad izvoza Nemačke posledica je pre svega slabije prodaje nemačkih proizvoda Britaniji, a ne šireg trgovinskog rata, pokazali su danas objavljeni podaci.

To govori da je Bregzit imao neobično veliki uticaj na najveću evropsku ekonomiju u drugom kvartalu, prenosi agencija Rojters.

Trgovinski podaci koje je analizirao Rojters pokazuju da je nemački izvoz u SAD ustvari skočio u periodu april-jun, dok se izvoz u Britaniju sunovratio u ista tri meseca.

Nemački izvoz u Britaniju je u drugom kvartalu, na godišnjem nivou, opao za gotovo 15 odsto, nakon što je u prethodna tri meseca porastao za oko 6,0 procenata, pokazuju trgovinski podaci nemačkog Federalnog zavoda za statistiku.

Nemačka privreda je u prva tri meseca porasla za 0,4 odsto na kvartalnom nivou, da bi u drugom kvartalu pala za 0,1 odsto zbog slabijeg izvoza.

U 2018. godini, nemački izvoz u Britaniju iznosio je otprilike 6,0 odsto od ukupne nemačke prodaje u inostranstvu, zbog čega je Ujedinjeno Kraljevstvo postalo peta najvažnija izvozna destinacija za nemačke proizvođače.

Nemački proizvođači, uveliko zavisni od izvoza, uglavnom su suočeni sa usporavanjem inostrane tražnje usled posrtanja globalne ekonomije i rastućih trgovinskih tenzija povezanih sa politikom američkog predsednika Donalda Trampa „Amerika na prvom mestu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.