U trendu

Bregzit može negativno uticati i na srpsku privredu

Ekonomista Milojko Arsić ocenio je danas da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imati negativne posledice i na srpsku ekonomiju i da može uticati na usporavanje privrednog rasta i smanjenje stranih investicija.

„Svaki veći poremećaj u EU i u zemljama koje su ekonomski partneri Srbije negativno utiče i na srpsku privredu. Može očekivati da će rast srpske privrede biti nešto sporiji, ali i da će strane investicije biti manje nego što bi bile da se ovo nije dogodilo“, rekao je Arsić agenciji Beta.

Arsić je ocenio i da je efekte ovakvog dogadjaja teško proceniti i da će zavisiti od reakcije vlada, potrošača i investitora širom Evrope.

Prema njegovoj oceni, efekti će sigurno biti negativni, jer će dovesti do povećanja pesimizma kod investitora i njihove udržanosti.

Takodje, kako navodi, potrošači u EU će postati uzdržaniji i oprezniji, doći će do usporavanja privrednog rasta evropske privrede, a možda i do recesije.

„Koliko će biti dubok i snažan taj efekat zavisiće od reakcija evropskih vlada i od toga koliko će oni uspeti da umire potrošače i investitore i ubede ih da će stvari u evrozoni ići dobrim tokom“, rekao je on.

Kako je dodao, jedan od predvidivih ekonomskih efekata je i jačanje dolara u odnosu na evro, što će nepovoljno uticati na servisiranje javnog duga Srbije.

„Oko 30 odsto javnog duga Srbije je u dolarima. Dolar će da skoči, pa će to podići i troškove vraćanja dugova“, ocenio je on.

Ekonomista Miroslav Prokopijević izjavio je agenciji Beta da će izlazak Velike Britanije iz EU biti okidač za promene na finansijskim tržištima i u ekonomijama evropskih zemalja, ali da je teško predvideti šta će se dalje dogadjati.

On je rekao da će se posledice osetiti i u srpskoj privredi i da će „najveći udarac“ pretrpeti izvoz, ali da to ne mora da znači da će privredni rast biti smanjen.

„To ne mora da ima uticaj na projektovani rast BDP Srbije od 2,5 odsto i ne mora da dovede do velikog odstupanja, jer je pola godine već prošlo“, rekao je Prokopijević.

Na referendumu, koji je juče održan u Velikoj Britaniji 51,9 odsto gradjana glasalo je za izlazak iz EU, kako bi preuzeli veću kontrolu nad ekonomijom i granicama te države.

Povezane vesti:

Pobeda pristalica izlaska Velike Britanije iz EU

Češki premijer: Bregzit nije smak sveta

Bregzit je loša vest za Poljsku, Evropu i Veliku Britaniju

Sutra sastanak šefova diplomatija zemalja osnivača EU

Britanski premijer podneo ostavku nakog Bregzita

Bregzit nije tragedija već realnost na koju moramo da reagujemo

Unija rešena da očuva jedinstvo

EU i Bregzit: Oči uprte u kancelarku Merkel

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.