U trendu

Bregzit šalje kunu, lev, lej, krunu, forintu i zlot u istoriju?

Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Evropske unije koje još ne koriste evro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu, piše britanski „Dejli ekspres“.

Kako se navodi, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker mogao bi da nametne ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji. On nakon Brexita želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u celini, prenosi regionalna tv N1.

I nemački „Frankfurter algemajne cajtung“, takođe, navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše „Dejli ekspres“.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski poverenik za finansije, Britanac Lord Hil podneo je ostavku, a na njegovo je mesto došao Valdis Dombrovskis, koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju evra u sve zemlje članice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.