U trendu

Brende: Srbija prednjaci u regionu u razvoju tehnologije

BEOGRAD – Predsednik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brende izjavio je danas na otvaranju prve Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“ u Beogradu, u organizaciji Vlade Srbije i WEF, da Srbija prednjači u regionu u razvoju tehnologije i zahvalio na podršci predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Voelo bih da pozdravim svog prijatelja, predsednika Srbije Aleksandra Vucičha za kontuiranu podršku viziji prosperitetnog Zapadnog Balkana“, rekao je Brende u Palati Srbija.

Takođe, istakao je da je Srbija važan partner WEF i da već postoji duga i dobra saradnja sa našom zemljom.

Forum ima dugu istoriju saadnje sa zemljama ZB i ima planove za podršku ekonomiji i društvenim grupama, rekao je Brende.

Podsetio je da su on i Brnabićeva u februaru u Ženevi potpisali sporaum o osnivanju Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu koji je danas zvanično otvoren.

„To smo danas svečano obeležili u Srbiji i zaista smo zadovoljno što je Srbija deo naše globne mreže, pošto imamo 16 takvih centara u svetu“, rekao je Brende i dodao će centar u Srbiji biti poseban.

Kaže da je inspirisan govorom i liderstvom Brnabićeve kada je reč o razvoju digitalne ekonomije, pošto je uspela mnogo toga da promeni.

Brende kaže da, kada se pogleda statistika srpskog BDP, vidi se da skoro 10 odsto čini IT sektor.

To pokazuje da ako imate viziju i prioritete da je moguće da napravite veliki progres, istakao je on.

Srbija razvija napredne tehnologije i otvaranje Centra WEF u Srbiji je bila sasvim logična stvar, dodao je Brende.

„Od 10 najvećih kompanija u svetu, pet ili šest nije postojalo pre 20 godina. To znači da, ako se ovako nastavi, neke koje će biti najveće u narednih 20 godina još i ne postoje. Prosperitet je nešto za šta morate da se borite svaki dan“, rekao je Brende.

Istakao je da Srbija može da bude hab za razvoj tehnologije, da već pravi dobre korake i implementira nove tehnologije, kao i da za 10 godina više neće biti pretežno poljorivredna zemlja, već će imati razvijen IT sektor.

Brende je rekao da veruje u tu viziju prosperiteta Srbije.

Kaže da će mreža koju gradi WEF Cenar u Srbiji prednjačiti u razvoju biotehnologije i bionformatike među 16 WEF centara širom sveta.

Centara u Srbiji će imati ključnu ulogu i biće povezan sa WEF globalnom mrežom, naglasio je Brende.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.