U trendu

Brexit doveo strane kompanije u Holandiju

HAG – Neizvesni efekti Brexita primorali su brojne strane kompanije da otvore kancelarije u Holandiji, saopštila je holandska Agencija za strane investicije, dodajući da je od referenduma o Brexit 2016. čak 140 kompanija otvorilo kancelarije u Holandiji, a 78 je prošle godine svoje poslovne operacije potpuno prebacilo u tu zemlju.

AP izveštava da se u izveštaju Agencije navodi da zbog odsustva odgovora na mogobrojna pitanja o budućnosti poslovnih odnosa Velike Britanije sa EU raste neizvesnost u poslovnim krugovima iako je Britanija već izašla iz EU.

Prema zvaničnim najavama, EU i Velika Britanija trebalo bi do kraja godine da postignu saglasnost o međusobnim odnosima nakon Brexita.

Agencija je saopštila da su u toku pregovori sa predstavnicima 425 kompanija koji razmatraju mogućnost da zbog Brexita prošire ili potpuno premeste svoje poslovanje u Holandiju.

Firme iz Britanije, ali i iz SAD i Azije, razmatraju restruktuiranje svojih evropskih operacija zbog još nejasnih efekata Brexita.

„Za te kompanije 2020. godina će biti veoma važna“, konstatovao je Jeroen Nijland iz Agencije za strane investicije.

Dok mnoge kompanije čekaju da vide kako će se Brexit odraziti na nove britansko-evropske ekonomske odnose, prema rečima Nijlanda, „sve više poslovnih ljudi odlučuje se za izvesnost i stabilnost koje naša zemlja (Holandija) pruža evropskoj ekonomiji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.