U trendu

Brisel dao rok Bernu za sporazum o učesću na tržištu EU

BRISEL – Evropska unija pozvala je danas Švajcarsku da do januara utvrdi jasan vremenski raspored za rešavanje pitanja učešća te zemlje na unutrašnjem tržištu Unije, nakon što je u maju prekinula te pregovore.

Brisel se već jednu deceniju zalaže za postizanje dogovora koji bi bio na vrhu među njegovim brojnim bilateralnim sporazumima i koji bi naveo Švajcarce da rutinski usvoje izmene propisa koji važe na jedinstvenom tržištu. Taj dokument bi takođe obezbedio efikasniji način za rešavanje sporova, prenosi Rojters.

Maroš Šefčovič, evropski komesar nadležan za pitanja EU i Švajcarske, rekao je danas na konferenciji za novinare da su vrata EU i dalje otvorena, ali da je „za tango potrebno dvoje“.

„Ono što nam treba sada jeste da Švajcarska pokaže nedvosmislenu političku volju da sa nama radi na stvarnoj temi debate, što podrazumeva i kredibilan vremenski raspored. Drugim rečima, svaki politički dijalog mora biti fokusiran i suštinski“, rekao je on posle sastanka sa švajcarskim ministrom inostranih poslova Ignaciom Kasisom.

Evropska unija želi da Švajcarska prihvati dinamično usklađivanje svojih zakona sa EU zakonodavstvom, jednake tržišne uslove, mehanizam za rešavanje sporova i redovne doprinose u fondove EU za siromašnije članice bloka.

„Sastaćemo se ponovo u Davosu u drugoj polovini januara da procenimo napredak. Do tada ćemo videti da li postoji istinsko političko opredeljenje (Švajcarske)“, rekao je Šefčović.

Jedan od ranijih kamenova spoticanja u pregovorima bilo je učešće švajcarskih naučnika u projektu Horizont Evrope, najvećem svetskom programu za finansiranje istraživanja i inovacija s budžetom od 95 milijardi evra (108,7 milijardi dolara).

Šefčović je poručio da bi švajcarski istraživači i institucije mogli da nastave da učestvuju u tom programu, ali da neće moći da pristupe novcu poreskih obveznika EU dok se ne reše druga pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar