U trendu

Britancima troskovi za hranu skocili 640 $ za godinu dana

LONDON – Inflacija prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji dostigla je u avgustu 11,6 odsto, pri čemu su im godišnji izdaci za namirnice porasli za 533 funte (642 dolara) u vreme najgore krize troškova života u poslednjih nekoliko decenija, prema rezultatima istraživanja objavljenim danas.

Agencija za istraživanje tržišta Kantar ističe da je reč o najvišoj stopi inflacije prehrambenih proizvoda od kada je pre 14 godina počela da prati cene u supermarketima, prenosi Rojters.

Zbog rasta cena, Britanci se sve više okreću kupovini robnih marki domaćih trgovaca kako bi smanjili nedeljne troškove kupovina, dodaje se u saopštenju Kantara. Prodaja robnih marki domaćih supermarketa je porasla za 7,3 odsto, ali prodaja brendiranih artikala ima tržišni udeo od oko jedne polovine, što je najviši nivo, prema rezultatima istraživanja.

„Tokom prošlog meseca smo uočili da trgovci na malo proširuju paletu i reklamiranje sopstvenih proizvoda širom prodavnica kako bi podstakli potražnju. Stoga ne iznenađuje što vidimo da kupci menjaju životne navike kako bi se izborili sa dodatnim rashodima iz kućnih budžeta“, kaže Frejzer Mekevit, šef za istraživanje maloprodaje i navika potrošača u Kantaru.

Prema njegovim rečima, najbrži rast beleže cene proizvoda kao što su puter, mleko i živinsko meso.

Banka Engleske je procenila da će inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostići vrhunac od 13,3 posto u oktobru, što je najviši nivo od 1980. Rast inflacija je uglavnom izazvan skokom cena energije, zajedno s problemima proisteklim od izlaska Britanije iz EU i poremećajima u lancu snabdevanja koji su se pogoršali nakon ruskog napada na Ukrajinu

Diskontni lanac Lidl ostao je najbrže rastući trgovac mešovite robe u Britaniji, s rastom prodaje od 17,9 posto u proteklih 12 sedmica.

Prema podacima Kantara, Britanci su reagovali na toplotne talase u julu i avgustu povećanom kupovinom mineralne vode i bezalkoholnih pića u poslednje četiri nedelje za 23 odsto, odnosno za 10 odsto respektivno, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar