Britanija potpisala privremeni trgovinski sporazum s Kanadom

LONDON – Velika Britanija je danas potpisala privremeni trgovinski ugovor sa Kanadom, dajući joj više vremena za pregovore o budućim trgovinskim pravilima dok britanska vlada priprema zemlju za poslovni život izvan Evropske unije.

Sporazum omogućava da se trgovina između dve zemlje nastavi pod istim uslovima predviđenim postojećim sporazumom Kanade sa EU, dok pregovarači započinju rad na novom bilateralnom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, izjavio je premijer Boris Džonson, prenosi Rojters.
Kanada je osmi najveći trgovinski partner Ujedinjenog Kraljevstva van EU.

Džonsonova vlada tvrdi da je sposobnost sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama širom sveta jedna od glavnih blagodati napuštanja EU. Zalaže se za povećanu trgovinu sa zemljama kao što su SAD i Indija da bi se nadoknadio svaki negativni uticaj prekida veza sa EU, koja je prošle godine činila 47 odsto ukupne trgovine Britanije.

Britanija u Kanadu isporučuje robu od električnih automobila do penušavog vina, a proizvode poput lososa i javorovog sirupa uvozi iz zemlje Komonvelta koja takođe priznaje kraljicu Elizabetu II za poglavara države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.