U trendu

Britaniji preti zeleznicki kolaps, sinkdikat poziva na strajk

LONDON – Britanski sindikat zaposlenih u transportnom sektoru upozorio je danas da bi ta zemlja mogla da se suoči sa železničkim kolapsom ovog leta, pošto više hiljada železičkih radnika glasa za štrajk zbog eskalacije spora oko plata i uslova rada.

Udruženje zaposlenih u transportu (TŠA) otvorilo je danas glasanje za sindikalnu akciju za više od 6.000 zaposlenih u Netvork Reilu, kompaniji koja je vlasnik i operater infrastrukture na većem delu železničke mreže u Britaniji, javlja Rojters.

Više od 50.000 radnika koji pripadaju sindikatu železničkih, pomorskih i transportnih radnika (RMT) namerava da obustavi rad 21, 23. i 25. juna i preti potpunim zatvaranjem britanske železničke mreže.

TŠA je naveo u saopštenju da je glasanje o štrajku deo spora oko uslova rada, plata i sigurnosti radnih mesta.

„Mogli bismo da imamo letnji talas nezadovoljstva širom naših železnica ukoliko Netvork Reil ne shvati smisao, ne dođe za sto i ne suoči se sa problemima svojih zaposlenih“, naveo je generalni sekretar TŠA Manuel Kortes u saopštenju.

Britanija se suočila sa široko rasprostranjenim radničkim štrajkovima 1978-79, populatno nazvanim „Zima nezadovoljstva“.

Glasanje TŠA završava se 11. jula i moglo bi dovesti do pokretanja štrajka već 25. jula ako članovi glasaju za to, dodao je sindikat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.