U trendu

Britanska privreda prkosi Bregzitu, rast iznad očekivanja

Ekonomija Velike Britanije je zabeležila veći rast u četvrtom kvartalu 2016. nego što su ekonomisti predvideli, nastavljajući da prkosi očekivanjima da će glasanje za Bregzit privrednu ekspanziju izbaciti iz koloseka.

Povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,6 odsto u četvrtom tromesečju, što je 16. uzastopni kvartal rasta britanske privrede, nadmašio je medijan prognozu ekonomista koji su u anketi „Blumberga“ prognozirali ekspanziju od 0,5 procenata.

Rast je u celini podstakao sektor usluga, potpomognut potrošnjom stanovništva, dok je podrška proizvodnog i građevisnkog sektora bila na nuli, saopštila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), a prenosi njujorška agencija.

Britanska ekonomija, kako primećuje „Blumberg“, ostvaruje bolje rezultate nego što se predviđalo od referenduma na kom je izglasan izlazak zemlje iz EU, iako najnoviji podaci pokazuju da je i dalje preterano zavisna od jednog sektora. Podrška potrošnje domaćinstava privrednom rastu bi, kako dodaje, mogla da oslabi ove godine pošto pad funte gura inflaciju, pritiskajući realne prihode.

Preliminarna procena rasta BDP-a u četvrtom tromesečju, urađena na osnovu 44 odsto od ukupnih podataka, pokazala je da je sektor usluga skočii za 0,8 odsto, nadoknadivši stagnaciju industrijske proizvodnje. Prerađivački sektor je porastao za 0,7 posto.

Pokazatelji za četvrti kvartal znače da je britanska privreda u 2016. godini porasla za solidnih 2,0 procenta, mada je to niže u odnosu na 2,2 odsto prethodne godine i najslabije od 2013. Ekonomisti predviđaju dalje usporavanje u ovoj godini, na 1,2 posto.

BDP Velike Britanije po stanovniku porastao je za 1,3 odsto u 2016, u poređenju sa 1,4 procenta prethodne godine. On je sada 1,9 procenata iznad nivoa na kom je bio u prvom kvartalu 2008, pre nego što je kriza dostigla vrhunac, dodaje „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.