Britanski BDP „eksplodirao“ u aprilu, rast 27,6% međugodiš

LONDON – Britanski bruto domaći proizvod zabeležio je u aprilu rekordan rast od 27,6 posto na godišnjem nivou, odražavajući nedavno ponovno otvaranje ekonomije i razmere poremećaja u svakodnevnom životu koje je u istom periodu lani izazvala pandemija kovid-19, pokazuju današnji zvanični podaci.

Rast ekonomske aktivnosti u aprilu poklapa se sa prognozama ekonomista koje je anketirao Rojters.

U odnosu na prethodni mesec, britanska proizvodnja je u aprilu porasla za 2,3 procenta, što predstavlja najbrži mesečni rast od jula, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Ipak, BDP Ujedinjenog Kraljevstva je i dalje za 3,7 posto niži nego u februaru 2020. godine, kada još uvek nisu bile uvedene mere zaključavanja zbog pandemije.

„Današnje brojke su obećavajući signal da naša ekonomija počinje da se oporavlja“, izjavio je ministar finansija Riši Sunak.

Banka Engleske je u maju podigla prognozu rasta za 2021. godinu na 7,25 odsto u odnosu na februarsku projekciju od 5,0 procenata.

To bi bio najbrži godišnji rast od 1941, koji dolazi nakon prošlogodišnjeg dubokog privrednog pada od skoro 10 odsto, najvećeg u poslednjih više od 300 godina, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.