U trendu

Britanski BDP se vratio rastu u avgustu sa stopom od 0,4%

LONDON – Britanska ekonomija se vratila rastu u avgustu 2021, nakon što je u julu prvi put u šest meseci zabeležila negativnu stopu.

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Krljevstva je porastao u avgustu za 0,4 posto, objavila je Kancelarija za nacionalu statistiku (ONS), a prenosi Rojters, dodajući da je podatak za jul revidiran naniže i pokazuje pad od 0,1 posto.

U pandemijskoj 2020. godini, britanska ekonomija je pala za 9,7 procenata, što je bio njen najveći zbirni pad u poslednjih 300 godina, koji se meri s onim iz 1921. godine, kada se ekonomija još borila sa troškovima Prvog svetskog rata.

Međunarodni monetarni fond je, u juče objavljenim prognozama, predvideo da će Britanija ostvariti najveću ekspanziju u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta, i to po stopi od 6,8 procenata, mada će joj zbog veličine prošlogodišnjeg pada ipak biti potrebno više vremena da se oporaviti nego većini njenih rivala, dodaje britanska agencija.

Britanski rast tokom tri meseca, zaključno sa avgustom, usporio je na 2,9 procenata na godišnjem nivou, što je najslabiji rezultat od aprila.

Rojters dodaje da će ekonomski pokazatelji za septembar verovatno biti lošiji usled problema izazvanih vrtoglavim rastom cena prirodnog gasa i nestašicama goriva na mnogim benzinskim pumpama u Engleskoj, zbog nedostatkom vozača cisterni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.