U trendu

Brnabić: Rast BDP u 2018. godini premašiće četiri odsto

PARIZ – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je, bez obzira na projektovani rast BDP-a Srbije za 2018. godinu od 3,5 odsto, sada verovatnije da će rast BDP-a do kraja godine premašiti četiri odsto.

„U prvoj polovini ove godine, rast BDP-a Srbije bio je 4,8 odsto. Iako je projektovani rast za 2018. godinu bio 3,5 odsto, sada je verovatnije da ćemo čak premaštiti rast od 4,0 odsto do kraja godine“, kazala je Brnabić u Parizu na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ona je navela da je Srbija pre samo 5 godina bila bukvlano na samo par meseci od proglašenja nesolventnosti.

Dodala je da je uz velike napore njenih prethodnika, tadašnjeg premijera, a danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog tima, kao i nje kao ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a u partnerstvu i uz veliku podršku MMF-a, to izbegnuto.

„Uspeli smo da stabilizujemo javne finansije, da povećamo budžetski suficit drugu godinu zaredom, smanjimo javni dug, koji je trenutno ispod 60 odsto BDP-a, ispod Mastrihških kriterijuma, više nego prepolovili smo stopu nezaposlenosti, koja je bila iznad 24 procenta, a danas je ispod 12 odsto, poboljšali smo poslovni ambijent tako da smo prošle godine privukli 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, više nego ostatak regiona zajedno“, ispričala je Brnabić.

Prema njenim rečima, time je Srbija zaslužila titulu svetskog lidera u SDI, prema rang listi Fajnešnel tajms, a koja je merena indeksom privlacnosti neke zemlje kao destinacije za grinfild direktne strane investicije gledano prema velicini njenog bruto domaceg proizvoda.

„Srbija je zaslužila i titulu šampiona u reformama u JIE po rang listi Sveske banke, a sada postepeno labavimo ove vrlo stroge mere fiskalne konsolidacije i to je počelo da se odražava u našem rastu BDP-a“, navela je premijerka.

Istakla je da su to sve sjajne vesti i dodala da je veoma ponosna na ta dostignuća, kao i da je zahvalna njenom prethodniku, Aleksandru Vučiću, koji je sproveo veoma teške i nepopularne mere tokom njegovog mandata, čije rezultate vidimo danas.

Premijerka će se nakon obraćanja na panelu o blokčejn tehnologiji sastati sa generalnim sekretarom OECD-a Hose Anhel Gurijom, s kojim će razgovarati o ekonomskim reformama, investicijama i razvojnim projektima u Srbiji.

Na marginama konferencije, Brnabić će se sastati i sa predsednikom vlade Mauricijusa Pravindom Džagnetom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar