U trendu

Broj zahteva za građevinske dozvole u Srbiji povećan u 2022, probijanje rokova sve duže

U Srbiji je 2022. godine podneto 144.139 zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, što je četiri odsto više nego godinu pre, ali istovremeno službenici iz godine u godinu sve više probijaju zakonske rokove za rešavanje predmeta, saopšteno je danas na sednici Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub), radnog tela NALED-a.

Prema podacima NALED–a, najuspešniji gradovi u izdavanju sve četiri vrste dozvola za gradnju su Sremska Mitrovica, Kruševac i Čačak, dok su u top 10 i Kraljevo, Sombor, Vršac, Kragujevac, Kikinda, Pančevo i Pirot.

Kada je reč o opštinama sa brojem zahteva iznad republičkog proseka, najbolji su Bogatić, Novi Bečej i Vrbas, a rezultatima se ističu i Gornji Milanovac, Kovin, Svilajnac, Topola, Ub, Ćuprija i Aleksinac.

Gost na sednici BFC Kluba, ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović, naglasio je da građani sve više koriste elektronske usluge što se vidi i po rastu broja naloga na Portalu eUprava.

„U 2022. imali smo u proseku po 1.000 novih korisnika sedmično, a prošle nedelje registrovano je čak 25.000. Više od 10.000 građana otvorilo je nalog u Pošti Srbije, a manji broj obratio se Upravi za trezor i poljoprivrednim stručnim službama“, kazao je on.

Jovanović je naveo i da je svega stotinak stanovnika posetilo šalter svoje lokalne samouprave, iako u gotovo svim opštinama i gradovima imamo tzv. eŠalter za pomoć pri otvaranju naloga.

„To znači da bi lokalne samouprave trebalo više da promovišu ovu mogućnost“, rekao je ministar.

Podaci pokazuju da dve trećine lokalnih samouprava (63 odsto) kasni u izdavanju svih dozvola, pri čemu je to kašnjenje nešto veće u gradovima nego u opštinama, navedeno je u saopštenju.

Najveće probijanje dešava se kod izdavanja lokacijskih uslova, koje investitori mogu da dobiju u proseku za 38 dana, iako je zakonski rok 28 dana.

Upotrebnu dozvolu trebalo bi da dobiju za najviše pet dana, ali je pribavljaju za 14 dana, što je gotovo tri puta duže od zakonskog roka, dok se do građevinske dozvole može doći za 10 dana, a rok je pet dana.

Najčešći razlozi za nepoštovanje zakona je manjak službenika u lokalnim samoupravama usled višegodišnje zabrane zapošljavanja, ali kako je naglašeno, uprkos tom izazovu, uspele su da reše 86 odsto zahteva pozitivno i odobre gradnju.

Elektronske građevinske dozvole prva su zaokružena javna elektronska usluga uspostavljena 2016, a NALED–ov Lokalni indeks eUprave (LEI) pokazuje da je danas nivo razvijenosti elektronskih usluga na lokalu na 40 odsto od željenog nivoa.

Gradovi i opštine dosad su u proseku digitalizovale oko 20 odsto svojih administrativnih procedura.

Potpredsednik BFC kluba i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić izjavio je da su lokalne samouprave svesne da je digitalizacija neophodan preduslov za razvoj.

„Trudimo se da administracija na svim nivoima bude brža, efikasnija, spremnija da odgovara na zahteve građana i privrede i da ponudi bolje javne servise. Šabac ima dostupnih devet eUsluga i usluge digitalne asistentkinje MIA. U narednom periodu nastavićemo da radimo na proširivanju eUsluga“, objasnio je Pajić.

BFC Klub okuplja 25 gradova i opština u Srbiji koje su uspešno prošle ili se nalaze u Programu certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

U Srbiji trenutno 11 lokalnih samouprava ima važeći BFC SEE certifikat, a u pet zemalja regiona (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija) ukupno 45, dok je kroz proces certifikacije prošlo više od 100 gradova i opština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.