U trendu

Brojne mogućnosti daljeg povezivanja u O. Balkanu

SKOPLJE – Predsednik Saveza privrednih komora Severne Makedonije Trajan Angeloski rekao je danas da u okvoru inicijative Otvoreni Balkan treba dalje raditi na zelenim turističkim koridorima, integrisanju berzi, liberalizaciji tržišta energetike i uslužne delatnosti uz infrastrukturno povezivanje.

On je za „Politiku“ naveo da su zatraženi zeleni koridori na granicama za organizovane turističke ture.

„Biznis zahteva da delujemo u pravcu integrisanja investicionih tržišta-berzi, u sferi liberalizacije tržišta energetike, i uslužnih delatnosti“, rekao je on.

Dodao je da postoji mogućnost da se povezivanjem biznisa obezbedi zajednički nastup na trećim tržištima, kao i zajedničko privlačenje stranih investitora.

„Očekujemo da se proces regionalne integracije odvija mnogo brže“, poručio je on.

Dodao je da je neophodno kvalitetnije infrastrukturno povezivanje Srbije i Severne Makedonije.

„Imamo samo jedan moderan granični prelaz – nedostaje još nekoliko takvih. Železnički transport, kako robe tako i putnika, kompleno je zapostavljen, a avionski saobraćaj je na minimalnom broju letova. Dnevno jedan, a nekim danima nijedan“, naveo je on.

Angeloski je ponovio da regionalne inicijative nisu zamena procesa proširenja EU i da su privrede regiona svesne da ne treba samo čekati na članstvo u EU.

„Inicijativa Otvoreni Balkan treba da kreira povoljnije poslovnog okruženje u regionu, uslove i operativne mere koji će podsticati i podržavati ekonomsku saradnju između uključenih zemalja, uz nadu da će se i drugi uključiti“, poručio je on.

Srbija za prvih pola godine četvrti trgovinski partner S. Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar