U trendu

Broker: Aerodrom Nikola Tesla za devet meseci ove godine ostvario dobitak od 39 miliona dinara

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ je u periodu januar-septembar imao dobitak od 39 miliona dinara u odnosu na poslovni gubitak od 124,1 milion dinara u istom periodu prošle godine, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Neto dobit je iznosila 34,1 milion dinara i bila je 23,2 odsto niža u odnosu na neto dobit 2022. godine.

Krajnji rezultat bio je, kako je navedeno, slabiji u odnosu na 2022. godinu, pre svega zbog činjenice da je kompanija u tom periodu imala visoke ostale prihode, a takođe su boljoj prošlogodišnjoj profitabilnosti doprineli i visoki finansijski prihodi usled jačeg kursa dolara.

Poslovni prihod Aerodroma u prvih devet meseci dostigao je 754,1 milion dinara, što je za 43,3 odsto više u odnosu na prošlu godinu, delimično i usled boljih prihoda po osnovu naplate periodične koncesione naknade.

Kompanija je naplatila prihod od koncesione naknade u visini od 468 miliona dinara što je za pet odsto više u odnosu na isti period protekle godine, dok su ostali poslovni prihodi posledica prenosa imovine na koncesionara bez naknade i njegovih kapitalnih ulaganja u skladu sa koncesionim ugovorom.

Kompanija je na kraju septembra raspolagala sa 919,8 miliona dinara u odnosu na 770,9 miliona dinara na kraju 2022. godine.

Akcije Aerodroma su protekle sedmice zabeležile rast vrednosti od preko pet procenata, nakon što je kompanija prethodno pretrpela veliki pad usled pritiska prodaje tih papira. Po poslednjoj ceni od 1.800 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 63 milijarde dinara ili oko 538 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar