U trendu

Broker: Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 oslabio 0,1 odsto

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 oslabio je protekle nedelje 0,1 odsto, na 886,9 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ponuda za prodaju nekoliko najlikvidnijih akcija bila je povećana, a ukupan promet na tržištu iznosio 634,8 miliona dinara (5,4 miliona evra).

Akcija Naftne industrije Srbije (NIS) koštala je na kraju nedelje 736 dinara, pa je prvi put od kraja juna premašila 730 dinara.

Kompanija je najavila da će poslednjeg dana oktobra objaviti poslovne rezultate za treći kvartal i prvih devet meseci. Upravo je pad vrednosti akcija te kompanije usledio nakon razočaravajućeg rezultata u drugom tromesečju koji je obeležila isplata donacije državi u visini od 60 miliona evra.

Cena akcije gornjomilanovačkog Metalaca porasla je 4,6 odsto, na 1.580 dinara, ali je najveći deo prometa od 8,7 miliona dinara realizovan po ceni od 1.400 dinara. To je, kako je navedeno, direktna posledica prodaje akcija jednog inostranog fonda koji je time izašao iz vlasništva.

Sličan pritisak je bio i na akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ koje su pale 2,3 odsto, na 1.910 dinara, uz promet od 8,3 miliona dinara. I tu je, kako je navedeno, prevelika ponuda narušila uobičajeni odnos ponude i tražnje, a taj trend će se verovatno nastaviti i u narednom periodu.

I akcije Dunav osiguranja oslabile su 1,3 odsto, na 972 dinara uz realizaciju od 2,9 miliona dinara, dok je cena akcije Jedinstva iz Sevojna pala 2,9 odsto, na 6.800 dinara, uz promet od 900.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar