U trendu

Brži razvoj Srbije uz novi Registar investicionih lokacija

BEOGRAD – U Srbiji od danas u punom kapacitetu radi Registar investicijskih lokacija RGZ-a koji će omogućiti bolju valorizaciju zemljišnih parcela za vlasnike, informisanije odluke investitora, a tako i brži razvoj Srbije.

Registar, koji integriše geoprostorne podatke sa drugim podacima bitnim za investiranje, nastao je u okviru tvining programa saradnje sa katastrom Švedske.

Do danas u pilot fazi bili su dostupni podaci koji obuhvataju i lokacijske uslove za 19 lokalnih samouprava u digitalnom formatu, a od danas sve lokalne samouprave koje žele mogu da se priključe, rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Istakao je da je Registar dostupan, efikasan, i transparentan na sajtu, te da će moći svako da mu pristupi i vidi investicione informacije.

„Poenta je stvaranje srpskog modernog katastra u kome će svaka parcela imati četiri elementa, a to su vlasništvo, tereti, vrednost parcele, i mogućnost izgradnje na svakoj parceli“, rekao je on.

Drašković je dodao da će RGZ dati maksimalnu podršku i izvršiti obuku za sve opštine koje žele da bude deo ovog projekta a da se njihovi digitalni podaci bitni za investicije nađu u registru.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković istakao je da je RGZ kroz tri godine saradnje na projektu dokazao da je dobar partner i ima kapacicet dan nosi ovako veliki izazov.

„U saradnji sa lokalnim samoupravama kroz ovaj Registar možemo da napravimo bolji privredni ambijent koji će povećati bruto nacionalni dohodak, odnosno privredni kapacitet cele Srbije. Doći će kvalitetniji investitori koji će unaprediti društvo u celini“, rekao je on.

Objasnio je da je Registar čitav sistem koji omogućava da investicione lokacije budu dostupne javnosti, domaćim i stranim investitorima.

„Registar treba da podstakne razvoj privrede u svim sredinama, da pomogne razvoju digitalizacije, odnosno održivog razvoja, i cirkularne ekonomije“, rekao je on.

Dodao je da ovaj sistem integriše geoprostorne sa drugim podacima, što unapređuje privredni ambijent.

„Ovo su osnovni podaci, geoprostorni su digitalna predstava sveta oko nas, a ako imate informacije vezane za lokaciju imate mogućnost da informisani odlučujete. Takvo odlučivanje znači pametnije odluke, a one donose ukupan prosperitet društva“, rekao je on.

Šefica sektora za saradnju i razvoj ambasade Švedske Karin Mekdonald ocenila je da je saradnja RGZ i agencije za katastar Švedske na ovom projektu bila značajna.

„Katastar i mapiranje su izuzetno važni jer donose sigurnost oko vlasništva nad nepokretnostima. Važno je za građane vlasnike, ali i za firme, institucije vlasti, i banke“, rekla je ona.

Dodala je da je transparentan i otvoren prikaz vlasništva nad nepokretnostima bitan jer se može iskoristiti kao zalog, ili hipoteka, za kreditiranje.

„Značajno je da smo Registar razvili kroz upareni – tvining projekat dva katastra što nam je dalo šansu da međusobno učimo, da se eksperti susreću i dele iskustva“, rekla je ona.

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić ocenio je da su Švedska agencija za razvoj (SIDA) i RGZ uradili izuzetan projekat kojim je proizveden još jedan od korisnih alata za rad sa investitorima.

„Posvećenost koju su dali na ovom projektu dovešće do novih investicija koje znače budući razvoj Srbije. Jako je bitno da baze lokacija budu ažurno i ispravno predstavljene, da bi imali dobar alat kojim možemo da predstavimo nove investicione mogućnosti“, rekao je on.

Novi Registar RGZ-a i njegove mogućnosti danas su predstavljeni predstavnicima gradova i opština na završnoj konferenciji projekta održanoj u Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar