U trendu

Budimka iz Pozege radi punom parom, viskove izvozi

POŽEGA – Fabrika „Budimka“ iz Požege je pre dve godine privatizavana, pa je uz pomoć Vlade Srbije i „ITN grupe“, uspela da svoje proizvode plasira ne samo na domaće već i svetska tržišta.

Voćari iz ovog kraja zadovoljni su razvojem situacije, a ovih dna „punom parom“ rade kako bi se ovogodišnji rod našao na trakama te fabrike.

„Jabuka je u fazi precvetavanja. Trenutno dobro izgleda. Računam da bi svako stablo trebalo da da više od 100 kilograma. Radim specijalno za industriju. Verujem da će za ‘Budimku’ biti posla, a meni će valjda biti para”, kaže Gvozden Čolić, iz požeškog sela Pilatovići, koji je, sa ponovnim otvaranjem „Budimke” nastavio svoje jabuke da predaje ovog fabrici.

U „Budmki” su svoje mesto pronašli neki stari radnici, koji svojim znanjem doprinose ponovnom kvalitetu proizvoda.

„Mislila sam da Budimka nikada više neće raditi. Ovde sam naučila mnogo od starih kolega. Bila sam nekada majstor za kuvanje marmelade i sokova. Misleći da to više nikada neću raditi, bacila sam neke sveske u kojima sam beležila ono što sam učila. Ali kada sam čula da je Budimka privatizovana, žao mi je bilo što sam sve to bacila. Ali, ostalo je mnogo toga u glavi“, kaže Zorka Tosunović, radnica, koja je ovaj posao učila u „Budimci” pre zatvaranja, a sada u novoj fabrici ponovo radi svoj stari posao.

U ovoj fabrici ima mesta i za nove, mlade ljude, koji žele da rade, da uče i da se razvijaju zajedno sa „Budimkom”.

„Meni je ovo prvi posao i zadovoljna sam što je „Budimka” otvorena u našem gradu. Posao nije težak, mogu i muškarci i žene da ga rade, samo je bitno da hoće da rade”, kaže Ivana Stanić, radnica koja je svoje prvo zaposlenje pronašla u „Budmci”.

Kombinacija starih recepata, savremene tehnologije i zahteva modernog tržišta jeste ono na čemu se zasniva poslovanje ovog obnovljenog preduzeća.

„Neke recepture su u manjem obimu korigovane i porilagođene novim zahtevima tržišta, ali je takođe i postojeći asortiman, koji je ostao prepoznatljiv iz starih vremena Budimke, proširen. Uvedene su neke linije proizvoda, kao što su nisko kalorični dzemovi i drugi proizvodi u okviru linije zdravih proizvoda. Važno je i to što su primarni proizvođači voća i povrća oslonjeni na nas, kao i mi na njih. Zato i crpimo izvore sirovina iz Srbije”, rekla je v.d. direkotrka proizvodnje Marina Bukvić.

Iako je još uvek na putu da dostigne stare obime poslovnja, „Budimka” je već sada izvozno orijentisana, pa svoje proizvode plasira i na tržišta sa druge strane Atlantskog okeana.

„Svaki višak koji imamo ide za izvoz. Za Evropu, za Kanadu”, kaže Pajo Tucović, radnik „Budimke”.

Budućnost „Budimke” ogleda se u želji i radu novog menadzmenta na proširenju kapaciteta, prvenstveno otkupa, a samim tim proizvodnje i izvoza.

„Mi ćemo više od 23.000 tona voća i povrća otkupiti u ovoj godini. Sada pregovarmao sa našim dobavljačima, pripremamo teren. Pozivam sve dobavljače da nam se pridruže i da ovu sezonu uradimo najbolje moguće”, rekao je vlasnik „ITN grupe Aleksandar Marković”

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)