U trendu

Budimović: Uvođenje prelevmana na mleko dobra mera, za zaštitu farmera

BEOGRAD – Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je danas da je uvođenje prelevmana (uvozne takse) na mleko i kačkavalj dobra mera koja će zaštititi famere.

Vlada Srbije je usvojila odluku o uvođenju prelevmana od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, koja se od danas primenjuje.

Smatra da je uvođenje prelevmana na uvoz mleka metoda koja u ovom trenutku može da reguliše tržišne odnose, rekao je Budimović Tanjugu i dodao da bi paralelno trebalo da se radi i na regulisanju proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda.

„Mi u Srbiji proizvedemo dovoljno za sopstvene potrebe, oko 1,5 milijardi litara godišnje, ali sve ovo što se dešavalo poslednje dve, tri godine na svetskom nivou – pojava kovida, političko-ekonomska situacija između Ukrajine i Rusije, poskupljenje energenata i energije doprinela je da cela proizvodnja, koja je već bila narušena višedecenijski lošim stanjem, bude ugrožena u smislu količina i snabdevanja“, naveo je Budimović.

Na pitanje da prokomentariše to što je vlada ukinula ograničenje cene mesa i da li će ga biti dovoljno na tržištu i po kojoj ceni, Budimović je rekao da uredbama ne može da se odredi kakva će biti situacija na tržištu.

„Uredba ima ulogu i značaj da u određenom vremenskom periodu reguliše tržišne odnose, a da se paralelno otklanjaju uzroci koji bi mogli da dovedu do povećanja cena mesa“, naveo je on.

Tvrdi da je proizvodnja svinjskog mesa pod velikim znakom pitanja i neizvesnosti u EU, kao velikom proizvođaču, zato što je došlo do smanjenog broja u proizvodnim ciklusima zbog afričke kuge svinja koja je zahvatila EU.

„Kinezi su dosta svinjskog mesa kupili i jednostavno je manja broj životinja. Odluka koju imamo najavljenu od ministarstva i ministarke poljoprivrede, da će se ulagati u razvoj stočarstva odnosno podizanja broja grla u svinjarstvu i govedarstvu, jeste dobra i treba je realizovati u što kraćem vremenskom periodu. To znači da matično stado krmača treba povećati. Mi imamo sada oko 75.000 krmača umatičenih, a bilo bi dobro da to ide na 150.000 i da se na taj način obezbedi broj prasadi koji bi ulazio u proizvodnju svinjskog mesa“, rekao je Budimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.