U trendu

Buduća gondola povezuje Jahorinu s Palama

PALE/RAVNA PLANINA – Opština Pale pored Jahorine ima i ski centar Ravna planina a njihovim povezivanjem gondolom koje bi moglo početi sledeće godine ne bi samo skijaši dobili novih 15 kilometara staza, nego bi i Pale realizovale svoj turističko- ugostiteljski potencijal.
Ski centar Ravna planina je na nekoliko minuta vožnje od Pala, prva je u BiH dobila gondolu koja izlazi na 1.300 metara nadmorske visine, a plan je da ski infrastruktura čiji je gondola simbol, a zatim i staze, budu izgrađene do Jahorine gde su hoteli na 1.600 metara a vrhovi na preko 1.900 metara nadmorske visine.

Direktor Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić kaže da je to povezivanje perspektiva za razvoj turizma koji onda pokreće druga grane privrede.

„To će povući u narednom periodu dolazak novih investicija u opštinu Pale koja će planski razvijati turizam“, rekao je za Tanjug Jakić.

Sa Pala ne odlazi veliki broj stanovnika nego ostaju jer vide perspektivu u turizmu koji je najveći pokretač razvoja, kaže Jakić i dodaje da iza planova povezivanja stoje Republika Srpska, čitav region, opština Pale, kao i privrednik Veljko Golijanin koji je izgradio ski centar Ravnu planinu.

„Povezivanje gondolom biće veliki poduhat, ali izvodljiv s obzirom da se uradilo puno posla probijanjem trase, dobijanjem dozvola, polaganjem optičkih kablova tako da će taj plan u narednih par godina biti realizovan“, smatra Jakić.

On objašnjava da će Pale dobiti mnogo jer je plan Vlade Republike Srpske da se stopira gradnja na Jahorini kako bi se sačuvali njeni prirodni potencijali, a da će se onda smeštajni kapaciteti graditi na Palama.

„To je vizija koja je ostvariva i zdrava je priča“, kaže Jakić.

Vlasnik ski centra Ravna planina i građevinske firme „Majnex“ Veljko Golijanin objašnjava da je savremeno skijalište podignuto od šume jer ni livada za skijanje nije bilo.

„Gondola Ravna planina je prva faza gondole do Jahorine, mi imamo projekat i građevinske dozvole i očekujemo da će naproleće krenuti radovi, sve je već dogovoreno“, kaze za Tanjug Golijanin i dodaje da je za drugu fazu urađeno pola posla pa će „trebati 2-3 meseca da se spoji gondolom s Jahorinom“.

Dodaje da je skijalište Ravna planina i sada prepoznatljiva u regionu jer već po četvrti put održava FIS trku, i dodaje da je celo skijalište delo radnika „Majnexa“ urađeno po idejama koje je on „prepisivao“ obilazeći evropska skijališta.

Golijanin ocenjuje da je ideja da se Pale povežu skijaškom gondolom s Jahorinom realna i objašnjava da će to pomoći Jahorini da dobije skijašku stazu dugu 15 kilometara za skijanje do Pala.

„To će biti staza ispod plave kategorije, a te staze su najtraženije i skija ih 70 odsto skijaša“, kaže Golijanin i dodaje da će izgradnja biti dobra za državu koja je prepoznala interes, Jahorinu, Pale i njegovu firmu.

Pale su jedna od opština Istočnog Sarajeva i univerzitetski centar, a turističku organizaciju formirale su pre četiri meseca jer je ocenjeno da će turizam biti pokretač razvoja ovog kraja.

Dragan Jakić kaže da će Pale u narednih šest meseci do godinu dana završiti strategiju razvoja turizma.

Pale će prvi put ove zime imati klizalište, a planovi su izgradnja info centra, Romanijske kućem gde bi se služili proizvodi ovog podnebljam i Muzej Jahorine kao olimpijskog brenda ovog kraja.

„Pale su prva prestonica Republike Srpske, njena kolijevka, a posle rata imamo dinamičan razvoj i daljim razvojem Jahorine i Ravne planine postaju mesto poželjno za život“, smatra Dragan Jakić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.