U trendu

Buduća nemačka vlada planira dug od 50 mlrd evra za klimu

BERLIN – Buduća nemačka vlada radi na dopuni zakona o budžetu za 2021. kako bi upumpala više od 50 milijardi evra u klimatski fond iz kojeg će se zatim sredstva trošiti narednih godina za ubrzanje prelaska na zelenu ekonomiju, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Tri stranke koje treba da formiraju novu vladu dogovorile su se da se „injekcija“ za klimatski fond finansira iz neiskorišćenog dela odobrenog nivoa zadiživanja u ovogodišnjem saveznom budžetu, rekle su britanskoj agenciji dve osobe upoznate sa planovima, pod uslovom da ostanu anonimne.

„Injekcija“ finansirana dugom znači da će vlada sada skoro u potpunosti iskoristiti gornju granicu duga od 240 milijardi evra koju je parlament prvobitno odobrio za 2021, dodali su izvori.

Ovaj budžetski manevar treba da omogući vladajućoj koaliciji da poveća sredstva klimatskog fonda u ovoj, a možda i u narednoj godini dok još uvek bude na snazi suspenzija kočnice na dug, i da zatim taj novac koristi za javna ulaganja u narednim godinama radi ubrzanja prelaska na klimatski prihvatljiviju i digitalizovaniju ekonomiju.

Portparol ministarstva finansija odbio je komentar, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.