U trendu

Bulard: FED da počne sa smanjenjem programa podsticaja

LONDON – Američke Federalne rezerve (FED) treba da krenu s realizacijom plana za smanjenje svog masivnog pandemijslog programa stimulusa uprkos tome što je rast zapošljavanja usporio prošlog meseca, izjavio je DŽejms Bulard, predsednik FED-ove filijale Sent Luis, u intervjuu za Fajnenšel Tajms.

Bulard je odbacio zabrinutosti vezane za posustajanje oporavka tržišta rada, iako je američka privreda u avgustu otvorila najmanje novih radnih mesta u sedam meseci jer je zapošljavanje u sektoru zabave i ugostiteljstva stalo usled ponovnog rasta broja zaraženih kovidom-19, prenosi Rojters.

„Postoji velika potražnja za radnicima i više je radnih mesta nego nezaposlenih“, rekao je Bulard u intervjuu objavljenom danas.

„Ako paralelno uspemo da obezbedimo radnike i pandemiju stavimo pod bolju kontrolu, svi su izgledi da ćemo sledeće godine imati veoma snažno tržište rada“, rekao je on.

Bulard je krajem avgusta izjavio da bi želeo da centralna banka uskoro počne sa smanjenjem kupovinu obveznica i da okonča kupovine do prvog kvartala 2022.

„Sagledavajući aktuelnu situaciju, smanjenje će krenuti ove godine i završiće se negde u prvoj polovini sledeće godine“, rekao je on za FT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.